Sushikväll

Idag har jag tillbringat hela dagen i skolan. Vi har sista dagen på första kursen imorgon, sedan har vi tre dagars ledigt innan nästa börjar. Skönt med tanke på att jag ska jobba i helgen och att mamma fyller år på måndag! Jag kom hem ganska sent idag, och Johan var ganska trött han också, så därför bestämde vi oss för att hämta sushi. Nej, jag laga inte alltid egen mat, ibland är det så skönt att slippa disk och matos och bara kunna äta direkt. Speciellt med tanke på att jag hade en hel del att plugga ikväll också! Vi har två favoritställen, norra vägens Ming Sushi och vår "granne" Takenakka. Bägge gör fantastiskt god sushi, även om Takenakkas är mer avancerad och lite lyxigare.



Jag tycker att sushi känns som ett av de nyttigare alternativen av hämtmat, därför är det den färdigmaten som vi hämta oftast. Dessvärre har jag inte så mycket mer deklarera i detta inlägget, så jag säger god kväll och på återseende med nya kulinariska upplevelser imorgon!

Veckans "spännande grönsak"!

Den här veckans Spännande Grönsak är färsk fänkål!

Fänkål är egentligen både en grönsak och en krydda. Kryddan fänkål är nog egentligen det som är mest känt, och inte den färska delen. Den använder man ofta i bröd och har en lakritsliknande smak och doft.

Men, det är den färska delen vi ska koncentrera oss på här! Den är väldigt krispig i konsistensen och passa jätte bra att ha finskuren i sallad eller till att steka på spisen eller i ugnen. Även denna delen av fänkålen har en smak som påminner om lakrits. Jag tycker att fänkål är som allra godast när man lägger det i en ugnsform, häller lite olja och lite salt på och ugnssteker den, ungefär som med klyftpotatis. De behåller den sin krispighet med blir ändå lite mjuk och ihop med saltet blir det fantastiskt gott! Men vad serverar man då detta med? Jo! Man kan till exempel ha det till kött eller kyckling istället för en sallad, men jag tycker nästan att det passar ännu bättre med fisk! Kokt fisk med god vit sås och pressad potatis. Det är smarrigt!

Fänkål är ingen dyr grönsak, den ni ser på bilden kostade 7 kronor.


Vardagslyx

Japp mina vänner, det blev fisk idag!

Eftersom jag har varit ledig hela långa dagen, har jag pillat lite här hemma, strosat på stan, handlat mat (som ni vet) och haft gott om tid till att laga en riktigt smarrig 3-rätters middag! Som vanligt hade maxi ett trevligt utbud av fisk, och idag hade jag den stora turen att förvärva en fantastisk bit marulk! Marulk är en väldigt stor fisk som är mycket kraftig i köttet. Den påiminner lite om en köttbit, eftersom den mättar väldigt bra. Marulk gör sig bäst stekt, och det var vad jag gjorde med min också!

Till förrätt så gjorde jag bruschetta, men inte på ciabatta som den klassiska brschettan är på, utan på surdegsbaguett. Det har öppnat en nytt ställe vid lilla torg som heter spis&deli. De har det enda surdegsbageriet i stan och serverar även lättare luncher, fika och mackor. Så, på min shoppingtur begav jag mig dit och plockade upp en baguette som jag senare skar i sneda skivor, rostade lätt och lade på min tomatröra. Surdeg är en typ av jäst som man själv kan skapa genom att låta mjöl, äpple och vatten surna i en tätsluten burk. Efter cirka två dagar så börjar "geggan" att bubbla i burken, och då är det klart att användas. Det var såhär man skapade jäst förr i tiden, innan den jästen vi känner till fanns! Man använder det när man bakar stället för vanlig jäst, och det skapar ett väldigt gott, kompakt och ganska mättande bröd. Jag ska berätta mer om surdegsbröd en annan dag.

Här följer lite recept:



2 personer

Bruschetta på surdegsbröd

1/2 surdegsbaguette skuret i centimeter tjocka skivor
2 tomater
2 msk olivolja
4-5 basilika blad
1/2 vitlöksklyfta
salt efter smak
basilikablad till dekoration

1. Dela tomaterna och skär bort kärnhuset. Skär därefter i små tärningar och lägg i en skål.
2. Riv eller pressa vitlök och blanda med tomaterna.
3. Finhacka basilikan och lägg i tillsammans med olivoljan.
4. Smaka av med salt.
5. Rosta brödbitarna lätt och lägg på tomatröran. Toppa med ett basilikablad.



Smörstekt marulk med lime och chilipasta och sauterade grönsaker

2 personer

300 gram färsk marulk
1/4 chili
2 limefrukter
2,5 dl creme fraiche
1 fänkål
1 morot
1 liten charlottenlök
250 gram färsk pasta
1 pkt ärtskott

1. Skala moroten, skölj av fänkålen och skala löken. Skär moroten i stavar, skiva löken och fänkålen tunnt.
2. Finhacka chilin. Häll cremefraichen i en gryta, tillsätt chilin och limesaften och låt koka upp.
3. Fräs grönsakerna lätt, så att de fortfarande har tuggmotstånd
4. Lägg ca en matsked smör i pannan och lägg därefter i marulken. Koka samtidigt pastan.
5. Häll av vattnet på pastan och blanda ihop med såsen. Lägg upp allt på tallriken och toppa med ärtskotten

Till dessert blev det lite färska bär med vaniljkesella, och det tror jag inte att ni behöver recept på ;)
God kväll!

Handlingsdag

Idag ska jag åka och handla. Väldigt många tycker att det är ett nödvändigt ont, men inte jag. Jag älskar det! Att gå runt bland hyllorna och titta på all mat tycker jag ger massor med inspiration! Oftas brukar jag skriva en lista på allt jag behöver eftersom jag bestämmer veckans matsedel i förväg, men ibland kan jag inte låta bli att byta ut något för att jag hitta något annat som verkar intressant :) En typisk sådan sak är fisk. Eftersom jag alltid handlar på maxi. tar jag alltid en titt i deras fiskdisk, och ofta har dom ett mycket brett utbud. Som många av er kanske vet så är jag en förespråkare av färsk fisk. Inte för att jag aldrig köper fryst fisk, eller anser att fryst fisk är dålig, för det tycker jag inte- men när man ska äta ritktigt god fisk- då ska man köpa färsk fisk! Matbutikerna har ganska ofta kampanj på färsk fisk, för någon vecka sedan- när jag gjorde bouillabaisen så hade till exempel en hel eller halv laxsida för 49 kronor/kilo! Jag fick en jättestor bit som räckte gott till bouillabaissen och två stycken filébitar(sådana som man brukar köpa frysta) som jag lade i frysen och som vi åt igår! Om ni inte brukar köpa färsk fisk, så rekommenderar jag er att testa, och det leder mig plötsligt in på ett annat ämne!

Många avstår från att köpa till exempel en hel kyckling eller färsk fisk, eller sådana animaliska råvaror som man måste ta i. Varför? Jo för att det är "äckligt". Varför i hela världen är det äckligt?! Det är samma produkt som du sedan ska stoppa i munnen, den råkar bara vara olagad! Fisk är hal, den är inte slemmig och det är den konsistensen som den har! Ingen tycker att en tomat är äcklig att ta på, eller att olivolja är äckligt att få på fingrarna! Kom över äckelandet över naturliga konsistenser och känn på maten, lär er gilla det och arbeta med det. Innan dess kommer maten aldrig göra som ni vill! En köttbit som man inte vågar ta i kommer man aldrig kunna krydda eller späcka.
Men, nog om det!

Nu ska jag ta och göra mig en grötfrukost innan jag sätter igång med veckans matsedel, så får vi se vad det kan tänkas bli för mat ikväll, vem vet, det kanske blir fisk? :)

Jag slänger med en bild här på slutet som jag tycker är trevligt, eftersom det är den matbutiken jag i stort sett handlar all min mat i!

Dagens middagstips

Idag ska vi äta lax. Jag tycker (precis som alla andra svenskar i det här landet) att lax är väldigt gott och jag har nästan alltid ett gäng laxfiléer liggande i frysen. Det fina med lax tycker jag är att det kommer i så många olika former, rökt, gravad, kokt, stekt eller i pudding. Ja, variationerna är oändliga! Men självklart finns det, som med de flesta andra livsmedel också problem med lax. Lax är den fisken vi äter allra mest av i Sverige, vilket gör att det måste produceras enorma mängder genom odling. Detta är ju inte någonting som vi gör så mycket i Sverige utan den mesta laxen kommer från Norge. Tyvärr ställer odlingen till med övergödning i våra hav, och det är som ni säkert förstår inte bra. Det finns en hel lista med fisksorter som är ”rödlistade” och som man ska undvika att äta av olika miljöskäl. Men, det är alltid som de är rödlistade överallt. Torsk till exempel är okej att köpa om de kommer från delar av världen som inte håller på att bli utfiskade. Då har de en MCS märkning som talar om att den är fiskade i ej utfiskade vatten.

Nu tycker ni att jag babblar och inte kommer till dagens recept, men det är viktigt att ta hänsyn till sådana här saker, för om det inte finns någon fisk, så kommer den här fiskälskaren troligtvis inte heller ha någon blogg. Så var från och med nu noga med att kolla varifrån fisken ni köper kommer!

 

För att föregå med gott exempel idag så har jag inte den blekaste aning om varifrån min lax kommer :) men lax är inte med på röda listan, så därför får jag slippa undan den här gången!

Det här receptet som jag ska dela med mig av idag är ett recept som mamma brukade laga hemma. Jag tycker att det är en perfekt nyttig och ganska billig som man aldrig tröttnar på!

 

Stekt laxfilé med rotsakspytt och kallcitronsås

 

2 personer

 

2 laxfilé skivor ca 125 gram styck

2 stora rödbetor

2 morötter

4 små potatisar (eller 2 stora)

1 palsternacka

2,5 dl creme fraiche

½ citron, saften

2+2 tsk citronpeppar

2 tsk hackad dill, fryst eller färsk

 

1. Lägg laxskivorna i en ugnssäker form och strö på en tesked citronpeppar på varje skiva. Ställ in dem i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter

2. Skala och skär rödbetor, morötter, potatis och palstenacka i små tärningar. Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja och råstek alla grönsakerna.

3. Rör under tiden ihop creme fraiche, citronsaft, citronpeppar och dill.

 

 

Slänger även in ett litet tips såhär på slutet om Landet Brunsås ikväll på SVT1 kl. 21.00, ikväll ska det tydligen handla om fett. Intressant!


Effektiv gårdag

Igår var jag mycket effektiv! Jag gick upp när Johan gick upp vid 7.15, för nu började tvätthögarna och dammråttorna växa i hörnen hemma! Så jag hann damma, våttorka, tvätta ett antal maskiner, dammsuga och torka golven. Det känns alltid extra skönt att komma hem till en ren lägenhet! Ovan på denna effektiva städning hann jag fram och tillbaka till Göteborg där jag även hann skriva på grupparbetet med min grupp, och avslutade jag dagen med att laga en riktigt god middag, för det tyckte jag att jag hade förtjänat! :)
Igår kväll blev det inget mindre än lammstek! En riktig söndagsmiddag egentligen, men det var ju söndag dagen innan, så det var nära i alla fall! En söndagsstek är något som vi yngre inte lagar särskilt ofta. Det är något som kräver tid och omsorg och det kräver riktigt goda tillbehör som också tar sin lilla tid! Jag lagar stek lite då och då, och jag tycker att det är något som fler borde testa! Har man bara lite tid så är det absolut inte svårt. Ofta kan man köpa en hel bit fläskkotlett som inte är skivad. Den är fantastisk att göra stek på! Man bryner den bara runt om i en panna, sedan slår man på vatten till hälften av köttet och låter det koka i minst en timme. Ju längre, desto mer smak! Fläskkött ska man dock inte koka för länge, annorlunda är det med exempelvis högrev som man kan koka i över tre timmar! Jag berätta mer om högrev en annan dag! Det fina med att koka kött är att det blir saftigare, mörare och bättre för magen och framför allt så får man en fantastisk grund till sin sås! Kokt kött är något som kroppen mår väldigt väl av. Men, nog om sådana stekar nu, och åter till min lammstek!

Jag har lagat lammstek en gång innan, men då var den färdig marinerade. Idag ska jag marinera själv med oregano och rosmarin, efter det ska den brynas för att till sist lagas i ugnen på låg temperatur med stektermometer. Många livsmedel kan man säga har en 
"kompis". Lamm har två kompisar, dessa två heter vitlök och rosmarin. Lamm har en speciell smak som passar otroligt bra ihop med just dessa två komponenter! Därav rosmarinen i marinaden. Upptill detta serverade jag en potatisgratäng med mycket vitlök, en hel del trattkantareller som vi hittade i söndags, sås på skyn som blir i 
ugnen och såklart grönsaker. En potatisgratäng kan ju förhoppningsvis de flesta göra, så därför tänker jag bara bidra med receptet på steken.

Örtbrynt lammstek med citron

 

4 hungriga personer

 

1 kg färsk lammstek, okryddad

½ dl färsk rosmarin

½ dl färsk oregano

2 msk citronsaft

2 msk olivolja

salt och peppar

 

1. Pressa citronen och blanda ihop med olivoljan.

2. Hacka kryddorna

3. Ta ur steken ur förpackningen och skölj av den. Ta ej av nätet!

4. Pensla steken med citron och olivolja, salta och peppra runt om och gnid till sist in kryddorna.

5. Bryn steken runt om i en stekpanna och lägg den sedan i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är mellan 60 och 65 grader, beroende på hur rosa du vill ha den. Detta tar ca. en och en halv till två timmar.

6. När steken är klar, skiva den tunt och servera med potatisgratäng med vitlök, sås, kokta morötter och smörstekt svamp.

 


Mycket att stå i

Som jag berättade i fredags så skulle Johan och jag gå på bröllop i lördags, och det gjorde vi också! Det var väldigt fint, och vi fick många tips inför det vi en gång ska ha själva :) Söndagen vek jag helt till studier och svampplockning, vilket senare resulterade i rensning till klockan 22.30!;)

Igår hade jag en mycket effektiv dag som ni ska få läsa mer om i nästa inlägg. Men, nu börjar det lugna ner sig lite, så jag ber om ursäkt för ett par dagar uppehåll och återkommer idag med inte mindre än tre inlägg! Så, håll till godo! ;)


Dagens middagstips

Idag har jag lagat en rätt som jag tror att pappa har hittat på, i alla fall så tycker han att den är väldigt god, och de få gångerna han lagar mat hemma, så blir det gärna denna!
När jag var liten var fredag alltid ett likhetsteckens med grillad kyckling eller grillade kamben, något som jag fortfarande tycker är fantastiskt gott! Den är rättwn uppfanns nog när den 350e grillade kycklingen hade avverkats, och hela familjen (fortfarande ville ha grillad kyckling) behövde hitta på något nytt!
Varför jag misstänker att det är pappa som har hittat på den, är för att den innehåller calvados och svamp. Två av pappas stora favoriter! Men nog babblat från min sida! Här har ni receptet:



Grillad kyckling-låda med Calvados och svamp

4 personer

1 hel, eller bitar av grillad kyckling
2 paprikor i valfri färg
1-3 dl stekt svamp, (beroende på hur mycket man gillar svamp)
4 Matlagningsgrädde
3/4 dl Calvados (eller en rejäl skvätt som pappa säger)

1. Skär loss allt kött från kycklingen och behåll skinnet på, detta är mycket viktigt eftersom det är anledningen till att man få så god smak!
2. Tvätta och skär paprikan i tunna korta strimlor.
3. Lägg kyckligen, paprikan och svampen i en ugnssäker form och tillsätt grädde och cognac.
4. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca. 30 min, eller tills grädden har "vändt" (som på en potatisgratäng)
5. Servera med ris och sallad

Imorgon ska Johan och jag gå på bröllop. Det är Johans kollega som ska gifta sig, och vi ser fram emot mat, dans och trevligt sällskap!
På återseende på söndag!

Fruktstund

Enligt livsmedelsverket ska vi varje dag är minst ett halvt kilo frukt och grönt. Tyvärr tror jag att det är få som gör det, och jag är själv inget föredömme! Jag försöker att äta minst en frukt om dagen, och vi har alltid grönsaker upptill middagen! Problemet här i Sverige tror jag dels ligger i att vi har för dåliga kunskaper om framför allt grönsaker. Hur ofta köper du en färsk fänkål, eller aubergine eller vitkål? Inte så ofta tror jag. Problemet är att vi inte riktigt vet vad vi ska använda det till! Affärerna svämmar över av spännande och nyttiga grönsaker, men ingen vet riktigt vad det passar till eller hur det ska tillagas.
Framöver tänkte jag försöka att köpa minst en "spännande" grönsak i veckan och tillaga den på lämpligt vis. Förhoppningsvis kanske jag kan inspirera er till att göra det samma!


Frukostförvirring!

En sak som jag inte kan vara utan, det är frukost! I min familj har vi alltid haft en fantastisk frukosttradition. På helgen har frukost en bestått av en uppsjö med pålägg, bröd och frukt och varat i timmar. Det finns ju inget skönare än att sova länge och äta en lång och mysig frukost. När jag gick i skolan var mamma alltid väldigt noga med att jag skulle äta ordentlig frukost, och eftersom det har blivit en inbiten vana sedan jag var så liten, kan jag inte ens fundera på att ens gå utanför dörren innan jag har ätit något.

Jag har dessutom väldigt svårt för att stressa med mat. Då får jag totalt matstopp! Därför går jag ofta upp en och en halv timme innan jag ska infinna mig någonstans för att hinna göra och äta min frukost, så även idag! Idag gick jag upp klockan fem för att hinna göra min frukost, äta den och sedan hinna med tåget klockan 6.30. Av någon anledning så fick jag i morgontröttheten för mig att jag skulle med tåget klockan 7, så klockan 6.10 satt jag och tänkte på vilken god tid jag hade, och tänkte ”nu ska jag borsta tänderna i god tid” och när jag kom in på toaletten slog det mig- jag skulle ju med 6.30 tåget!! Det var ju bara att glömma… men som tur är så hann jag till skolan i alla fall, även om det blev lite tight!


Dagens middagstips

Idag ska jag åter igen vända mig till alla studenter, och övriga med sämre ekonomi, med ett fantasitkt tips! Hur många har någon gång köpt en påse fryst kycklingfilé upp med en hand! (Alla räcker upp handen utom mamma nu) En sådan påse är billig med tanke på vad man får. Och hur många har köpt ett paket med färsk kycklingfilé? En del (bland annat mamma) räcker upp handen. Men vart vill jag då komma med detta (förutom att presentera min mammas förhållande till kyckling, vilket egentligen inte alls var meningen...)? Jo! Jag vill slå ett slag för HEL kyckling! Japp, med ben och skinn och brosk och allt det där som man inte vill ha! Men, det är faktiskt inte så svårt att stycka en kyckling och få ut alla de delar som vi är vana att köpa var för sig i mataffären, det vill säga filéerna, vingarna, lårfiléerna och klubborna. Och för guds skull, glöm inte skråvet! Skråvet, för er som inte vet, är den stora biten som blir kvar då man skurit bort ovan nämnda delar. Den kan man lägga i en stor gryta, skiva i lite morötter, en lök och lägga i ett par hela pepparkorn- så få man en alldeles egen kycklingbuljong. Låt det koka i en eller ett par timmar (ju längre tid den kokar, desto mer smak får man). När man tycker att den har kokat klart silar man vätskan och på den kan man sedan göra en underbart god kycklingsoppa eller sås. Den håller sig ett par dagar i kylskåp eller betydligt längre i frysen! Och för oss som har katter, kan man ju passa på att skrapa bort lite överblivet kokt kött på skråvet innan man kastar det! :) Den största fördelen med detta (föutom all mat man får) är priset på en hel kyckling. I vanliga fall kostar en hel kyckling 29:-/kg, men förra veckan hade maxi extrapris med 19:-/kg!! Den kycklingen jag använde vägde 1,5 kg, och kostade 30:-!

Jag styckade upp kycklingen och använde kycklingfiléerna till att göra följande goda rätt:



Wrap med lime marinerad kyckling och avokadosalsa

2 personer

2 kycklingfiléer
1 gul paprika
2 tomater
2 salladsblad
1/2 rödlök
2 tortillas
2 avokado
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 tsk cayennepeppar
1 lime, skal och saft
salt & peppar

1. Skär kycklingfiléerna i tärningar. Lägg dem i en skål och tillsätt rivet skal och saft från en lime. Salta och peppra och blanda sedan runt ordentligt. Låt stå i 30-60 minuter i kylen.
2. Skala och hacka vitlöken, dela upp i två högar. Tvätta och hacka chilin och lägg hälften i varje vitlökshög.
3. Gröp ur avokadon och mosa i en skål. Tillsätt den ena högen med chili och vitlök. Tillsätt cayennepepparn, salta och peppra efter smak.
4. Skär tomaterna i tärningar, skölj salladsbladen, skär löken i halvmånar och skär paprikan i stavar.
5. Stek kycklingbitarna i lite smör.
6. Lägg ihop allt i en wrap och njut!

De överblivna delarna av kyckligen, låren med lårfilén kvar och klubborna gned jag in i grillolja och grillade i ugnen. Så imorgon ska jag skära av köttet på dessa och laga en annan spännande rätt som mina kära föräldrar har komponerat!

Trevlig kväll!

PS. Om ni inte vet hur man syckar en kyckling så finns det en superbra guide på youtube med Melker Andersson, här har ni länken http://www.youtube.com/watch?v=TZ1my0VSGNY och på det avlutar jag med min kära vän Johannas passande kommentar: YOU CAN DO IT!

Lunch

Idag har jag inte haft några lektioner vilket innebar att jag har varit hemma hela dagen. Då tyckte Johan och jag att det skulle vara mysigt att luncha ihop. Så det gjorde vi! Vi har skaffat oss ett favoritställe, nämligen Grand Hotells lunch restaurang. En fördel med att gå ut och äta lunch tillsammans är att det inte kostar alls så mycket som att gå ut och äta på kvällen! Så, lite då och då när det passar så klämmer vi in en lunch :)
Idag serverades det lammfärsbiffar med råstekt potatis och rosmarin sky. Deras salladsbuffé som ingår i lunchen, är dessutom fantastiskt stor och fräsch!


Slå ett slag för våra underbara rotfrukter!

Någonting som vi sällan har ätit när jag bodde hemma, men som jag alltid har älskat att äta, har varit pytt i panna. Jag är nämligen barnsligt förtjust i stekta rotfrukter, och allra helst potatis! När jag äter lunch hemma och äter lunch så är mitt självklara val alltid råstekt potatis med något. Det spelar inte så stor roll vad jag har till egentligen, så länge jag får mina potatis :)

En grupp råvaror som verkligen hör hösten till är just rotfrukter, och vi i Sverige, eller framför allt vi yngre människor, är extremt dåliga på att äta rotfrukter! Potatis är för jobbigt att skala, morötter glömmer man bort och kålrot och palsternacka är lite konstigt och gammalmodigt! Vad man inte tänker på är att rotfrukter faktiskt är bland den billigaste och nyttigaste maten vi har! I förra veckan när jag handlade köpte jag en påse med 1,2 kg blandade rotfrukter; orange morot, gul morot, palsternacka och rödbeta mm. För 4,95:-. Hur billigt är inte det?! På den gjorde jag igår en stor rotfruktspytt med korvslantar och en god kall sås. En både nyttig och billig mat!  Och inte kan jag göra pytt på 1,2 kg rotfrukter, det skulle nog räcka till hela trapphuset, jag kommer dessutom kunna göra ett gott rotmos eller en grönsakssoppa en annan dag också. Vilka konstiga och gammalmodiga rätter tycker ni, grönsakssoppa och rotmos!

 

Av någon anledning har vi fått för oss att dessa inte går att äta, eller så är det ungefär det sista man kommer att tänka på i matväg! Varför är det alltid så att vi väljer den enklaste vägen? Och varför finns det inte längre någon som påminner och uppmanar oss att äta denna tradiotionella, svenska, enkla, billiga och nyttiga maten? Människor med sämre ekonomi klagar på att mat är så dyrt, och det enda man ser i kundvagnarna på maxi är en parad av halvfabrikat. Pizza, pasta, piroger, pytt i panna, hamburgare, pommes frittes, ja listan kan göras lång! Tänk så mycket pengar människor hade sparat på att laga sin egen mat, och inte köpa halvfabrikat! Att köpa stora förpackningar med kött är något vi är otroligt bra på, och köper man så mycket kött måste det ju bli något över. Ibland undrar jag när blev det såhär? När började vi strunta i vad vi stoppar i oss för att allt annat blev viktigare? När försvann den riktiga middagen, när någon i familjen faktiskt har stått och lagat mat och hela familjen tillsammans sitter ner och äter och pratar?

 

Min filosofi är att dålig kontakt i familjen och spruckna förhållanden handlar mycket om våra vanor. Bland annat våra matvanor. Maten är ju faktisk något som mer eller mindre styr våra liv. En annan fråga att ställa sig är- hur ska våra barn lära sig att laga någon mat och få en grundkunskap om inte från sina föräldrar? Alla kan lära sig att öppna en påse pytt i panna och ringa och beställa en pizza, men var ska det sluta ur ett hälsoperspektiv? Vi måste göra något åt våra otroligt dåliga matvanor, och det snart!

 

Oj vilken debattartikel det här blev! Som ni förstår är detta frågor som ligger mig varmt om hjärtat, och det är också anledningen till att jag har valt den utbildningen jag har!

Men sluttjatat om mig!

Här har ni receptet!

(Ett hett tips till alla er andra som också har ett ekande konto såhär i slutet av månaden!)

Korv och rotsakspytt pepparrot och limesås

 

4 personer

400 gram korv med hög kötthalt

3 rödbetor

1 palsternacka

4 potatisar

3 orange morötter

1 gul morot

1 lila morot

3 dl gräddfil

1 lime

ca 8 cm pepparrot

2 msk rapsolja

salt och peppar

 

1.     Skala alla grönsaker och lägg rödbetorna separat.

2.     Skär morötterna i korta stavar, skiva palsternackan tärna potatisen. Tärna sist rödbetorna och förvara för sig själv.

3.     Skär korvarna i slantar.

4.     Häll upp gräddfilen i en skål. Skala och riv pepparroten. Riv skalet från limen och pressa ur saften. Häll ner pepparroten, limeskalet och saften i gräddfilen och smaka av med salt och peppar.

5.     Stek korven och rotsakerna i rapsoljan, stek rödbetorna för sig och blanda ihop allt när det är klart, på detta sättet slipper hela pytten bli lila!

 

 

 

 

 


Landet Brunsås

Ikväll går landet brunsås på TV, ett intressant program om man är intresserad av svenska folket till stor del snedvridna matvanor! De tidigare två programmen den här säsongen har handlat om vår sjuka köttkonsumtion som driver svenska uppfödare till vansinnes handlingar! En intressant fakta tyckte jag var, att det europeiska landet som idag producerar det finaste och bästa köttet är Polen. Polen ligger nämligen 50 år efter oss vad det gäller djuruppfödning. De har inte råd att köpa ”multifoder” så att djuren ska bli dubbelt så stora på hälften så kort tid, därför får djuren gå ute och äta gräs i stort sett året runt under hela sitt liv. Detta gör att köttet i slutändan får en finare kvalitet och blir mer mört, och naturligtvis att djuren får en betydligt högre livskvalitet. Program nummer två handlade om vår militanta renlighet i storkök. I Sverige spelar det inte så stor roll om maten är god eller smakar något alls, bara den är ren! Den som känner mig vet att jag om någon förespråkar hygien, men någonstans får ju inte det ena ta ut det andra! Så ett tv tips till alla som- liksom jag- planerar att parkera i soffan ikväll: Landet Brunsås, SVT1, Kl. 21.00


Svampsöndag

 

Hösten är här! Inte så kul tycker många, men den absolut bästa tiden enligt mig! Det är fortfarande varm, men inte tryckande varm utan den där höga friska luften som bara finns på hösten. Skogen är full av svamp och bär och träden bågnar av äpplen! Hösten är också den tiden som bjuder på storm och gula löv och regn som gör det helt okej att krypa upp i soffan med en stor kopp te, en katt eller två och täckte uppdraget på huvudet. Sommarens alla ”måste” är slut, och ofta innebär den också en nystart. Kanske ett nytt jobb eller som för mig, att börja skolan!

 

Igår var en sådan där fantastiskt härlig höstdag som jag kan längta till hela året. Molnigt, men inte för molnigt, regningt men inte för regnit och så förståss den där för luften! Med andra ird en perfekt dag för svamoolockning! Så jag blev upphämtad hemma av mamma och pappa och uppebarligen hade lycka med oss, för oj så mycket vi hittade! Två stora korgar var fyllda till mer än hälften och min lilla korg blev helt överfull!

Vid sådana tillfällen finns det inget godare än att gå hem och laga en riktigt härlig svampsoppa! Och det var precis vad jag gjorde! Frusen och med en nyhemkommen man kurade vi in oss med varsen soppskål och överblivna frallor sedan Bouillabaissen hade vi en underbart mysig kväll med tända ljus, som man för övrigt också bara kan ha på hösten!

 

Tyvärr glömde jag ta en bild, men soppan är ändå inte så tjusig att titta på, men desto godare att äta! Här har ni i alla fall receptet!

 

4 personer

 

ca 300 gram svamp

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 dl grädde

2 msk rapsolja

2 hönsbuljongtärningar

6 dl vatten

svartpeppar

 

1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i två matskedar rapsolja i en kastrull. Fräs några minuter, och tillsätt sedan svampen och låt den fräsa med i någon minut.

2. Häll på vatten och lägg i buljongtärningarna. Låt koka under lock i ca 15 minuter.

3. Häll i grädden och låt koka utan lock i ca 2 minuter.

4. Mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare eller mixer. Smaka av med svartpeppar.

Servera med bröd


Ännu en kväll med tjejerna

Igår kväll blev ännu en trevlig kväll med Linda och Johanna. Vi gjorde Lindas och min gamla klassiker (eller egentligen är det faktiskt bara Lindas) plankstek! Det blev en mysig stund i köket, massor av tjejsnack och Johannas favorit dessert!

 

Receptet på plankan är Lindas, men jag ska försöka återge det efter bästa förmåga!

Plankstek a la Linda

 

4 plankor

 

ca 12 medelstora potatisar

1 tsk mald muskot

1 tsk grillkrydda

vitpeppar

salt

1-2 dl mjölk

ev. 1 dl matlagningsgrädde

1 ägg

1 bunt sparris

1 paket bacon

3 morötter

1 fläskfilé

5-10 champinjoner

färdigköpt eller hemlagad beanaise sås

 

1.     Sätt ugnen på 200 grader.

2.     Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i en djup kastrull i lättsaltat vatten.

3.     Putsa eventuellt fläskfilén och skär den sedan i ca 10 cm tjocka skivor, beroende på hur tjock eller smal filén är. Skär den sedan på längden, till lite mer än hälften, som om man skulle skåra en baguette. ”Vik” ut köttet och banka ut det till en ”biff”. Stek köttet tills det är så gott som klart invändigt.

4.     Skölj sparrisen och skär av 3-5 cm av den stjälken. Rulla in ett par sparrisstjälkar i två eller tre baconskivor.

5.     Skala och skiva moroten i halvtjocka skivor, lägg dem i en kastrull och låt koka upp. Ta sedan av dem och häll bort vattnet.

6.     Skölj och skiva och smörstek sedan svampen tills den fått lite färg.

7.     Använd elvisp eller potatisstöt för att mosa potatisen, tillsätt mjölk, kryddor och eventuellt grädde. Salta och peppra efter smak. Tillsätt ägget.

8.     Spritsa ut moset som en ram på plankan. Placera ut sparrisen, köttet, morötterna och svampen. Spara en avskärmad ”ruta” häll till sist dit såsen.

9.     Ställ in plankorna i ugnen och låt stå till moset har fått färg, ca 15 minuter. Har man flera plankor och bara en normalstor ugn, kan man ställa in alla plankorna samtidigt på två nivåer. Har man varmluft kommer bägge få färg, har man inte varmluft kan man byta plats på plåtarna då de översta börjar få färg.

 

Eftersom jag aldrig har komponerat en egen rätt innan, så tycker jag att den första som jag faktiskt har komponerat är speciell. Stora delar är kopierade från en dessert som jag har ätit ute, men med vissa modifieringar! Så, därför ska jag tillägna denna rätten dess störta beundrare. Jag har aldrig sett en människa bli så lycklig över en maträtt någonsin! Så, Johanna, den här är till dig!

Färska bär med mascarponekräm och kaksmulor

 

4 personer

 

1 pkt vit blockchoklad

1 burk mascarpone ost

50 gram rumsvarmt smör

1 dl socker

1 dl mjöl

ca 500 gram bär

ca 2 msk lemon curd

 

1.     Rör ihop smör och socker och tillsätt därefter mjölet och rör till en smulig massa. Smula ut den i en eldfast form eller på en plåt i 200 grader, ca 5-10 minuter. Håll noga koll så att degen inte bränns! Ofta smälter degen ihop till en enda stor platt ”kaka”. Ta två skedar och rör runt i meten så snart den kommer ut ur ugnen, så att den smular sig. Efter ett par minuter kommer den att bli hårda ”smulor”.

2.     Smält chokladen i vattenbad och blanda med mascarponekrämen.

3.     Sköj bären och lägg i botten på ett glas. Bred ungefär en halv matsked lemon curd på, lägg en klick marscarpone kräm på och strö sedan över kaksmulor.

 


Skogens röda guld

Som jag har nämnt tidigare så har jag från min mamma och mormor lärt mig mycket om att ta vara på säsongens finaste råvaror. Jordgubbar och fläder under tidig sommar och svamp, lingon, hallon, äpplen och rödbetor på början av hösten. Tidigare när jag jobbade var det svårt att få tiden att räcka till med att plocka, förvälla och sylta och safta, men nu när man pluggar så har man- hur man än bär sig åt- mer fritid. :) Så för några veckor sedan gick jag bort till torget och köpte 3 liter lingon och kokade lingonsylt, och igår när jag hade mina tjejer på besök så fick jag god användning för den! Jag rörde nämligen ihop en lingonparfait! Lingonparfaiten var perfekt att göra på hemkokt lingonsylt eftersom den blir så mycket mindre söt än den lingonsylten man köper. Jag försöker alltid att ha i minst möjliga mängd socker i alla typer av sylt och mos jag gör själv. Hur som helst så blev det otroligt uppskattat och alla fem glasen gick åt (även om vi bara var fyra stycken!).

I receptet stod det som en hel parfaittårta, men jag valde att göra det i portionsglas istället eftersom jag inte hade ett helt dygn på mig att låta den stå i frysen. Jag serverade den som den var med bara några färska lingon på toppen, men jag vet att lingon i kombination med kola är fantastiskt gott, och när jag gör om den igen ska jag servera den med en ljummen kolasås.

Här har ni receptet i alla fall!

Frusen lingonparfait

6 portioner

 

4 äggulor

1 ¼ dl strösocker

3 dl vispgrädde

2 dl syrlig lingonsylt

 

1.     Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke

2.     Vispa grädden hårt i en annan bunke och vänd sedan försiktigt ner grädden i äggsmeten med en slickepott.

3.     Frys smeten i en skål i ca en timme, ta sedan ut den ur frysen och vispa upp den med elvisp så att den får en glassliknande konsistens. Blanda i lingonsylten och rör runt.

4.     Fördela smeten i sex glas och ställ in i frysen i minst 5 timmar.

5.     Ringla eventuellt lite nykokt kolasås ovanpå och toppa med några färska lingon.

 

 

Ikväll med det mer kvalitetstid med mina kära vänner!

Ha en fantastisk lördagskväll alla!

 


Bouillabaisse

Eftersom Johan åkte iväg till Tyskland igår så passade jag på att bjuda hit mina föräldrar på middag (inte för att Johan var iväg utan för att få sällskap). Eftersom de bjuder oss på middag HELA tiden, så tänkte jag laga något som jag vet är av deras absoluta favoriter, och som inte helt och hållet är Johans melodi. Som jag nämnde tidigare så är Johan en riktig köttmänniska och jag själv en riktig fiskmänniska, vilket mina föräldrar också är. Därför passade det ju alldeles förträffligt att laga en Bouillabaisse- alltså fisksoppa. Jag har lagat traditionella fisksoppor tidigare, redda soppor med saffran och fisk, men vad en Bouillabaisse är lite annorlunda. I en Bouillabaisse kokar man en buljong på krossade tomater, vin, fiskfond, kryddor och grönsaker i minst en timme, som havets Coq au vin! Då får man fram en alldeles fantastiskt god smak, och i den buljongen (som man silar först) häller man sedan i fisk och skaldjur efter behag. Igår hade jag lax, torks, blåmusslor, räkor och så toppade jag med en havskräfta! Till det serverade jag nybakade frallor och en hemlagad aioli. Och det gick inte av för hackor om jag får säga det själv! :)

Ikväll ska jag ha besök av underbara vänner för Sushi och film, och inatt får jag sällskap av min bästa Johanna! Som hon sa när jag frågade om hon ville sova över ”Det har man ju inte gjort sedan man var 7!” :)

Ha ett härligt fredagsmys allihopa, det ska jag ha! Har ni inte redan planerat en meny för helgen, kan jag starkt rekommendera gårdagens Bouillabaisse, här har ni receptet!



Bouillabaisse

För ca. 4 personer

Buljong:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 selleristjälk
500 g krossade tomater
1 krm rosmarin
1/2 tsk timjan
1 krm fänkålsfrön
1 lagerblad
3 persiljestjälkar
1 pkt saffran
3 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
4 msk fiskfond

Fisk:
600g blandade fasta fisksorter (tex. lax och torsk)
400g räkor
1 nät musslor (1 kg)
1 havskräfta att toppa med

Gör så här:

1. Skala och hacka lök och vitlök, skala och skär moroten i slantar. Tvätta sellerin och skiva. Lägg alltihop i en stor gryta och fräs i olivoljan. De ska inte få färg!
2. Häll i de torra kryddorna och låt fräsa ytterligare någon minut.
3. Tillsätt vinet, tomaterna, vattnet och fiskfonden. Låt sjuda under lock i ca. en timme. Gärna en och en halv.
4. Skär fisken i tärningar, skala räkorna och skälj musslorna. Kontrollera alla musslorna noga så att de inte är öppna eller trasiga- de ska man inte äta!
5. När buljongen är klar, sila ner den i en ny gryta och låt koka upp igen. Häll sedan ner fisken och musslorna och låt sjuda under lock i 5-10 minuter till musslorna har öppnat sig.
6. Lägg ner räkorna precis för servering. De ska bara bli varma.
7. Lägg upp i djupa skålar och servera med bröd och aioli.

Dryckestips: Till den här typen av rätt passar ett torrt vitt vin. Fråga gärna personalen på Systembolaget, de är proffs på att hjälpa till att hitta det perfekta vinet till just din rätt!

 


Date night

Ikväll har Johan bjudit ut mig på en dejt! Även om vi har varit ihop i snart fem år nu så är det fortfarande mysigt och lite speciellt att gå ut och äta och gå på bio ibland. Även om vi är väldigt intresserade av mat båda två, så är det faktiskt ganska sällan vi går ut på tu man hand. Men, ikväll blir det ändring på det! Eftersom Johan ska åka iväg över helgen och lämna mig ensam (vilket jag egentligen inte lider så mycket av, eftersom det kommer bli en fantastisk helg med fantastiska vänner) så tyckte han att vi skulle ha lite ”helg-mys” i förväg! Och vad kan då passa bättre än ”Midnight in Paris” och middag på Fridolfs. För oss är Fridolfs ett ganska speciellt ställe. Det var nämligen där vi var på vår allra första dejt. På den dejten var även Linda med, vilket kan tyckas lite konstigt! Men i sammanhanget var det bara lite konstigt. Johan och jag har träffats på en del fester och i slutet av en av dessa festerna var vi ett gäng som skulle gå ut.

Som en liten bakgrundsinformation så har jag alltid känt mig ganska ensam i mitt matintresse. Jag har träffat vänner som har tyckt att det har varit roligt att laga mat och gå ut och äta, men inte i den utsträckningen som jag själv.

Men alltså, det var dags att gå ut. Vid den här tidpunkten kan ni också räkna ut att jag var 18 år därför var det enda stället jag kom in på b&b. Och för alla er som känner Johan, var det inte ett alternativ. Istället blev det att Johan, Linda och jag började promenera runt och prata i stan till vi kom fram till Fridolfs. Där stannade Johan till och började läsa på matsedeln. ”Det här är min favoritrestaurang” sa han. Jag blev väldigt förvånad och sa ”Är det? Gillar du sådan här mat? Det är en av mina favoriter också!” och så svarade Johan ”Då ska jag bjuda er här nästa lördag!”. Och så på den vägen är det. Som ni säkert förstår är mat och matlagning ett av våra största intressen vilket är en av de anledningar till att vi passar så enormt bra ihop!

 

Sedan vi besökte Fridolfs de första gångerna har menyn blivit klart mer intressant. Förut gick man till Fridolfs för att äta kött, men nu tycker jag att fiskrätterna har blivit fantastiskt bra. Eftersom jag är en riktig fiskmänniska är det något jag uppskattar väldigt mycket- så därför kommer det med största sannolikhet bli fisk ikväll. Antingen Bouillabaisse eller helleflundra. Jag lovar att ge en uppdatering på vad det blev och hur det smakade imorgon! J

Undertiden kan ni spana in deras härliga meny på www.fridolfs.se!


Tacos- en självklar del av Sverige nya husmanskost

Idag ska vi äta något så ”trist” som tacos. Johan har för länge sedan tröttnat på denna underbara och faktiskt ganska nyttiga rätt, men jag är fortfarande barnsligt förtjust. För visst är det så, att Tacos gjorde sin entré i de svenska hemmen på 90-talet och har kommit för att stanna. Idag ser vi tacos som en lika självklart val som falukorv eller köttbullar. I förra veckan hade vi som jag redan har berättat en föreläsning med yrkesföreträdare. Bland annat med Ulf Wagner (som jag skrivit om tidigare), men med bland med fanns även en representant ifrån företaget Santa Maria som ligger i Göteborg. Hon berättade att Santa Maria startades i Sverige på 40-talet som ett kryddföretag, men har växt sig enormt stort och är idag ett marknadsledande tex mex företag som är utspritt över hela Europa. Det säljs enomra mängder tex mex tillbehör och deras största produkt är mjuka tortillabröd.

Jag kommer ihåg när Tacos var nytt. Det var strikt fredagsmat och varenda födelsedagskalas och tjejmiddag man var på så serverades samma sak. Tacos.

Men jag skulle även idag vilja slå ett slag för denna goda rätten. Den är nyttig (förutom möjligen osten och brödet), enkel att bjuda på (eftersom det är lätt att göra och alla gillar det) och ganska enkel tillaga.

 

När jag var liten var Tacos riktig fredagsmat. Lika gott som det var att äta, lika viktigt var det att ingredienserna låg i rätt ordning, och fortfarande är det så att om inte tomaten och salladen ligger underst och löken på överst, så smakar det inte likadant! Tacos betydde början på helgen och långa kvällar vid middagsbordet, ibland med livliga diskussioner (som jag och mina föräldrar alltid har haft) eller ibland framför TV. Jag har blivit uppfostrad som en vuxen redan från början, och i det ingick såklart att titta på TV program som mina föräldrar tittade på. På fredagskvällarna bjöds därför antingen ”På spåret” eller ”Så ska det låta” och för mig är det fortfarande inte någon riktig fredag om inte början på helgen inleds med ett tåg eller piano.  =)


Göteborgs restaurangvecka

I fredags drog Göteborgs restaurangvecka igång! Det är ett event som arrangeras en gång om året av 25  av  Göteborgs krögare. Alla som är med sätter då ihop en meny på två rätter, vanligtvis en förrätt och en varmrätt som de sedan erbjuder till det förmånliga priset av 200 kronor! De som är med gör det främst för att locka nya gäster till sin restaurang. Ett mycket smart och trevligt sätt att göra reklam tycker jag!

Det är inte bara Göteborg som har restaurangveckan, även andra städer brukar anordna denna trevliga aktivitet, bland annat Bjärehalvön: alltså Båstad och Torekov. Johan och jag besökte restaurangveckan på Bjäre förra sommaren vilket var fantastiskt trevligt! Maten var otroligt god och man kunde lägga till ett vinpaket för ytterligare en hundring, och en dessert för runt femtiolappen.

Tråkigt nog är detta inget som har kommit till Halmstad, vilket är väldigt tråkigt. Å andra sidan kan jag tycka att de få krogarna vi har i Halmstad inte är särskilt mycket att hänga i julgranen. De ställena som faktiskt är något att ha ligger en bit utanför stan vilket är tråkigt. Inne i stan kan tycker jag att Pio är den restuarangen med bäst mat, tyvärr är deras serveringspersonal inte speciellt trevliga, vilket är väldigt tråkigt!

Fridolfs är också bra, men inredningen lämnar en del att önska! Det är många aspekter som spelar in när man skapar ett perfekt matställe. Den restaurang som jag har besökt, som hittills lyckats skapa den bästa atmosfären är, som jag tidigare nämnt, Mathias Dahlgrens Matbaren. Han har lyckats skapa en avslappnad atmosfär där man känner sig välkommen vilket man har jeans eller klänning på sig. Jag älskar även hans menyupplägg. Istället för att ha förrätt, varmrätt och efterrätt har han skapat rätter i en mellanstorlek. Om man skulle slå ihop en förrätt och en varmrätt och delat i två. Man väljer alltså två mindre rätter som är uppdelade i kategorier om sitt ursprung. En kategori kan heta ”från landet” och innehålla gris, grönsaker osv. en annan kategori kan heta från havet och innehålla fisk och skaldjursrätter, ja ni förstår principen.

En av i och för sig många rätter som jag har ätit där, kan jag verkligen återuppleva om jag stänger mina blundar. Det var den sötaste apelsinsorbeten jag någonsin har smakat, upplagd i en rund skål med skålningen i nästan exakt samma storlek som sorbetkulan. Runt om var ringlat olivolja och bara ett par små flingor havssalt. Det låter som en otroligt märklig kombination, men förklaringen till rätten makes perfect sense! Han hade velat skapa smaken och känslan av en perfekt semester. Den söta apelsines smak och utseende, som en sol och touchen av salt som det salta havsvattnet. Poesi för alla sinnen! :)

 

 

Tyvärr verkar det bli svårt för mig att besöka restaurangveckan i Göteborg i år, efters om jag har fullt upp i veckan och Johan ska ner till bilmässan i Frankfurt på torsdag morgon och vara borta hela helgen. Istället ska jag spendera helgen med Sushi och min bästa Johanna! :)


Indisk mat

Som jag nämnde i något tidigare inlägg så är jag är min specialitet husmanskost och fine dining. Inte så mycket utländsk mat. Dock har jag sedan vi var i Nice i somras och Tony och Johanna övergav oss en kväll för att äta indiskt, blivit lite nyfiken. Den enda indiska restaurangen som jag någonsin besökt var ett ställe i Helsingör i Danmnark för en massa år sedan. Jag kommer ihåg att vi fick en kyckling tandoori gryta som var makalöst stark, men också väldigt god! Så inspirerad av detta bestämde jag mig idag för att ge mig på indiskt!
Jag ska dock medge att jag fuskade lite och köpte en färdig tandoori kryddmix. Fy på mig.
Men det blev inte så tokigt!

Jag började med att steka upp ett gäng kycklinginnerfiléer i en panna. När de var brynta tog jag upp dem och skar i mindre bitar. Sedan fräste jag smör och en påse tandoorikryddmix i en kastrull och lade kycklingbitarna och hällde i två burkar matlagningsyoghurt. Sedan hackade jag ner en halv chili.
Till det hade vi ris och en hel mango i stavar. Gott att bryta av med sval lite sötma i allt det starka heta! :)

Tyvärr blev det inte så vackra bilder på den här maten...
Men, ni får hålla till godo!

Fortsättning Ankmiddag

Ankmiddag. Ett laddat ord i min familj. Men inte på ett negativt sätt, åh nej. Ankmiddag betyder fest! Detta leder mig osökt in på ett annat ämne, nämligen själva källan till hela mitt matlagningsintresse!

3 personer har betytt allt för mitt intresse. Först och främst min kära lilla mormor som tyvärr inte finns mer. Hos henne fick jag alltid leva ut mina tidiga ”kock”-drömmar. Vi bakade och lagade mat och jag fick såklart alltid bestämma vad vi skulle äta när jag kom dit! Med tanke på att jag var hennes enda barnbarn så hade jag ju inte heller någon delad uppmärksamhet. Egentligen vet jag inte om hon lärde mig så mycket, men oj så roligt vi hade!

Mitt intresse, min vett och etikett och mina kunskaper har jag mina kära föräldrar att tacka för! Jag har varit med på restauranger och ätit från den ordinarie à la carte menyn så länge jag kan minnas, och som pappa brukar påpeka så finns det bara två restauranger jag någonsin ätit på där barn menyn har dugit. Det var köttbullarna Ulla Winblad i Stockholm och den lilla köttbiten på Grand Hotell i Stockholm. En hopplös finsmakare redan från början, och jag beskyller mina föräldrar för det! J

Jag har haft den stora förmånen att få ha en mamma som har varit hemma under min uppväxt, och tack vare det har det alltid funnits tid för matlagning, och inte bara det- utan även att ta vara på de finaste säsongsråvarorna vi har! Fram till sex års ålder hade jag aldrig ätit en fryst köttbulle, smakat en burksylt eller färdigköpt äpplemos. Detta är något som jag har haft både ont och gott av genom livet. Jag lärde mig aldrig att acceptera att skolmaten inte smakade som hemma, men å andra sidan skulle jag i dagens läge aldrig heller få för mig att köpa en fryspåse med köttbullar eller en burk med lingonsylt.

 

För, jag skulle tro 10-12 år sedan gjorde Ankbröst entré i vårat hem. Mamma, pappa och jag hade varit på utflykt i Helsingör och besökt den sedvanliga matbutiken som vi alltid beskte på vägen tillbaka, Netto (INTE att förväxlas med Netto i Sverige!). På netto köpte man alltid sex saker: saga-ost, italiensk sallad, förpackad saltrulle (som av någon anledning smakade ännu godare än den man får nyskivad på Ica Allköp), fläskestek och så såsmåningom då ankbröst.

Denna utflykten brukade av någon anledning alltid äga rum i mellandagarna mellan jul och nyår. Och jag tror, att första gången mamma lagade det var på trettondagsafton. Något som skulle komma att bli en stående tradition (som fortfarande håller i sig mellan mina föräldrar och deras vänner).

Men nog tjatat om mig och mitt liv.

Om ni nu har bestämt er för att följa denna bloggen, ska ni veta ett par saker. Det kommer berättas om många anekdoter från min uppväxt, det kommer komma citat från min käre far, och många, många recept från min kära mamma.

Behöver jag säga att jag är väldigt familjekär? J

 

Här kommer hur som helst receptet på min familjs berömda Ankmiddag.

 

Knaperstekt ankbröst med rösti, apelsinsås och baconlindade haricot vert.

 

För 4 hungriga personer

 

Ca 1,2 kg ankbröst (fryst- helt tinat, eller färskt)

2 paket bacon

200 g haricot vert

1-2 apelsiner

ca. 1 kg potatis

eventuellt en lök

2-3 dl matlagningsgrädde

1-2 dl rött vin

1 msk soja

 

Gör såhär:

 

1.     Skala potatisen och riv dem på den grövsta sidan på rivjärnet. Skala och skiva eventuellt en lök och blanda med potatisen.

2.     Skölj och skär av ändarna på haricot verten. Lägg ut baconskivorna på en skärbräda, lägg 4-5 haricot vert i ena änden av varje baconskiva och rulla ihop dem. Lägg i en ugnssäker form. Kör i 150 grader i ca 30-40 minuter. Baconet ska ha fått lite färg.

3.     Bryn ankbrösten i smör i en panna (snåla inte mer smöret!) och salta och peppra. De ska ha ganska mycket färg. Lägg dem sedan i en ugnssäker form och ställ in i ugnen på 150 grader i 30-40 minuter beroende på hur stora de är. De ska vara lätt rosa i mitten när de är klara.

4.     Ta vara på stekfettet från pannan du stekte ankan i och häll i en kastrull. Ställ kastrullen på plattan, häll på ca 2-3 dl matlagningsgrädde. Pressa apelsinerna och häll ner i kastrullen efter smak. Tillsätt soja och vin.

5.     Hetta upp en stor stekpanna och häll i ordentligt med smör. Fördela potatisen i hela pannan och platta till den med en stekspade, salta och peppra. Sänk plattan till medeltemperatur. Låt steka i ca 15 minuter.
Ta en tallrik i samma mått som stekpannan, lägg tallriken som ett lock på stekpannan och vänd alltihop upp och ner så att den stekta sidan av potatisen kommer uppåt. Häll mer smör i pannan och lägg på röstin igen med ostekta sidan ner. Låt steka i ca. 15 minuter.

6.     Ta ut ankan ur ugnen. Skär i centimetertjocka skivor och lägg upp på ett fat tillsammans med baconknytena.

7.     Häll fettet som bildats i formen som ankan stekt i, i såsgrytan. Låt koka upp och smaka av med salt.

8.     Servera tillsammans med röstin.


Ankmiddag

Har haft en underbar kväll med underbart sällskap. En ankmiddag är inte något man äter varje dag, och inte med vem som helst! Tack Tony och Johanna för en lika fantastisk kväll som alltid!
Recept och mer info kommer imorgon!

God natt!

Dagens middagstips

Varför inte bara gå all in och köra tre inlägg på första dagen? J

Jag tänkte försöka uppdatera er alla med lite mattips. Därför ska jag dela med mig lite av vad jag lagar och vad jag gillar, och det hade varit superkul om ni kunde dela med er tillbaka! Som hobby-kock gillar man ju alltid att testa nya recept :)

Mina specialiteter ligger främst inom husmanskost och ”fine dining” (det vill säga gourmet mat). Fine dining innebär ofta lite dyrare och mer komplicerad mat med mycket ingredienser och som tar en bra stund att laga. Men ofta är det värt det!

Idag tänkte jag göra en av mina stora favoriter:Knaperstekt råraka med löjrom, gräddfil, finhackad rödlök. En enkel men ändå väldigt lyxig middag!

 

Här har ni receptet:

 

Knaperstekt råraka med löjrom, gräddfil, finhackad rödlök.

 

2-4 personer (beroende på om man äter det som förrätt eller en mindre varmrätt)

 

100g gram löjrom, färsk eller fryst tinad

1 stor rödlök

4-5 medelstora potatisar

3 dl gräddfil

1 citron

smör till stekning

salt och peppar

eventuellt dill eller gräslök till garnering

 

1.     Se till att romen är ordentligt tinad om du köper den fryst. Annars kan man ställa den i vattenbad ett par minuter.

2.     Hacka löken väldigt fint

3.     Skala och riv potatisen på den grövsta sidan på rivjärnet.

4.     Hetta upp en stekpanna med lite smör och lägg små ”högar” av den rivna potatisen och platta till dem med en stekspade.  Salta och peppra lite på varje.
Vänd dem försiktigt och lägg sedan upp dem i en gärna förvärmd ugnsform.

5.     Lägg upp en eller två rårakor på varje tallrik, lägg en liten hög med lök, en liten skål med gräddfil och en liten skål med rom och servera med citron.

 

Dryckestips: Vita torra viner alternativt mousserande vin eller champagne. Idag unnade vi oss en liten flaska Crémante d'Alsace. Och då undrar ni, är inte det också champagne? Jo, på sätt och vis. Men inte riktigt ändå. Jag ska förklara det närmare en annan dag!

Ha en trevlig fredag allihop!

/Ebba


Föreläsning med Ulf Wagner


I tisdags var jag på en troligt intressant föreläsning med yrkesföreträdare, och en av dessa yrkesföreträdare var ingen mindre än Ulf Wagner! För er som inte vet vem Ulf Wagner är, kan jag meddela att han är något av en guru inom gastronomi! Han har jobbat som kock i snart 40 år och var den första krogägaren i Göteborg som tilldelades en stjärna i Guide Michelin (jag kommer förklara vad Guide Michelin är senare), det var även han som startade den anrika krogen ”Sjömagasinet” tillsammans med Leif Mannerström, och som han numera äger själv. Hans restaurang Basement som ligger i centrala Göteborg är en av få restauranger i Sverige som har en stjärna i Michelin.

Men vad är då Guide Michelin? Jo, Guide Michelin är en bok som ges ut en gång varje år, som en guide över Europas restauranger. I alla de bästa krogar upptagna och poängsatta efter kvalitet. Krogarna betygsätts efter hur bra de är, och blir belönade med antingen stjärnor eller gafflar. Gafflar finns i en tregradig skala och det gör även stjärnorna. Alla som är med får en gaffelbedömning, men det är verkligen ytterst, ytterst få som får en (eller fler stjärnor).  I Sverige har vi 9 restauranger som har en stjärna: Thörnströms kök (Göteborg), Mathias Dahlgrens Matbaren (Stokholm), Esperanto (Stockholm), Fredsgatan 12 (Stockholm), Lux Stockholm (Stockholm), Kock och Vin (Göteborg), 28+ (Göteborg), Fond (Göteborg) och som jag tidigare nämnde Ulf Wagners Basement och  två som har två stjärnor; Mathias Dahlgren Matsalen (Stockholm) och Frantzen/Lindeberg.

Kvaliteten på restaurangerna efter stjärnsättning brukar förklaras såhär:

1 stjärna: värt att gå på om man är i närheten

2 stjärnor: värt att ta om en omväg för att besöka

3 stjärnor: värt att planera hela resan för

 

Gud vad jag babblar på, behöver jag säga att detta är något som intresserar mig? ;)

Jag har själv besökt ett par Michelin krogar med stjärnor, både i Sverige och utomlands och jäklar vilken kvalitet det är! Min nuvarande favorit är Mathias Dahlgrens Matbaren på grand hotell i Stockholm. Han är en matkonstnär utan dess like och alla hans rätter är lika hänförande! Men, mer om det en annan gång!

Jag känner att jag kom ifrån ämnet Ulf Wagner en aning… J

Han höll i alla fall en mycket intressant föreläsning om hur det är att arbeta som kock och hur det är att driva en egen krog, med ledaregenskaper osv.

Jag hoppas på att få lära mig mer av denna kloka man under min utbildning!

 

/Ebba


Hej och välkommna till min blogg :)

 

Här kommer ni få läsa om mat, matlagning, restaurangbesök och även lite om mig och mitt liv! Jag är och har alltid varit väldigt intresserad av matlagning. Både att äta mat och laga mat. Mitt intresse började när jag var väldigt liten, och har fortsatt sedan dess. Efter noga övervägande tro jag nog att jag har bestämt mig för vad jag vill bli när jag blir stor, så för två veckor sedan påbörjade jag en utbildning till Kostekonom på Göteborgsuniversitet

Jag har haft olika tankar genom åren om vad jag vill göra med mitt liv, men maten har alltid funnits där i bakgrunden, och när jag hittade denna utbildningen kändes det som om jag hade hittat rätt. Och i och med detta känner jag att jag skulle vilja dela med mig av mitt intresse och mina upplevelser till er alla!

 

/Ebba


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0