Göteborgs restaurangvecka

I fredags drog Göteborgs restaurangvecka igång! Det är ett event som arrangeras en gång om året av 25  av  Göteborgs krögare. Alla som är med sätter då ihop en meny på två rätter, vanligtvis en förrätt och en varmrätt som de sedan erbjuder till det förmånliga priset av 200 kronor! De som är med gör det främst för att locka nya gäster till sin restaurang. Ett mycket smart och trevligt sätt att göra reklam tycker jag!

Det är inte bara Göteborg som har restaurangveckan, även andra städer brukar anordna denna trevliga aktivitet, bland annat Bjärehalvön: alltså Båstad och Torekov. Johan och jag besökte restaurangveckan på Bjäre förra sommaren vilket var fantastiskt trevligt! Maten var otroligt god och man kunde lägga till ett vinpaket för ytterligare en hundring, och en dessert för runt femtiolappen.

Tråkigt nog är detta inget som har kommit till Halmstad, vilket är väldigt tråkigt. Å andra sidan kan jag tycka att de få krogarna vi har i Halmstad inte är särskilt mycket att hänga i julgranen. De ställena som faktiskt är något att ha ligger en bit utanför stan vilket är tråkigt. Inne i stan kan tycker jag att Pio är den restuarangen med bäst mat, tyvärr är deras serveringspersonal inte speciellt trevliga, vilket är väldigt tråkigt!

Fridolfs är också bra, men inredningen lämnar en del att önska! Det är många aspekter som spelar in när man skapar ett perfekt matställe. Den restaurang som jag har besökt, som hittills lyckats skapa den bästa atmosfären är, som jag tidigare nämnt, Mathias Dahlgrens Matbaren. Han har lyckats skapa en avslappnad atmosfär där man känner sig välkommen vilket man har jeans eller klänning på sig. Jag älskar även hans menyupplägg. Istället för att ha förrätt, varmrätt och efterrätt har han skapat rätter i en mellanstorlek. Om man skulle slå ihop en förrätt och en varmrätt och delat i två. Man väljer alltså två mindre rätter som är uppdelade i kategorier om sitt ursprung. En kategori kan heta ”från landet” och innehålla gris, grönsaker osv. en annan kategori kan heta från havet och innehålla fisk och skaldjursrätter, ja ni förstår principen.

En av i och för sig många rätter som jag har ätit där, kan jag verkligen återuppleva om jag stänger mina blundar. Det var den sötaste apelsinsorbeten jag någonsin har smakat, upplagd i en rund skål med skålningen i nästan exakt samma storlek som sorbetkulan. Runt om var ringlat olivolja och bara ett par små flingor havssalt. Det låter som en otroligt märklig kombination, men förklaringen till rätten makes perfect sense! Han hade velat skapa smaken och känslan av en perfekt semester. Den söta apelsines smak och utseende, som en sol och touchen av salt som det salta havsvattnet. Poesi för alla sinnen! :)

 

 

Tyvärr verkar det bli svårt för mig att besöka restaurangveckan i Göteborg i år, efters om jag har fullt upp i veckan och Johan ska ner till bilmässan i Frankfurt på torsdag morgon och vara borta hela helgen. Istället ska jag spendera helgen med Sushi och min bästa Johanna! :)


Kommentarer
Postat av: Linda L P

Annars skulle vi ju kunna ta en spontantripp till Göteborg och njuta av god mat utan våra karlar?

2011-09-13 @ 15:17:21
Postat av: Johanna

JAA!!! Nu kan jag tyvärr inte följa med till götet på lördag men på fredag kommer det bli minst lika trevligt om inte trevligare!!!!

2011-09-13 @ 20:25:26
Postat av: Linda L P

Och trevligt blev det! :D

2011-09-17 @ 10:08:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0