Föreläsning med Ulf Wagner


I tisdags var jag på en troligt intressant föreläsning med yrkesföreträdare, och en av dessa yrkesföreträdare var ingen mindre än Ulf Wagner! För er som inte vet vem Ulf Wagner är, kan jag meddela att han är något av en guru inom gastronomi! Han har jobbat som kock i snart 40 år och var den första krogägaren i Göteborg som tilldelades en stjärna i Guide Michelin (jag kommer förklara vad Guide Michelin är senare), det var även han som startade den anrika krogen ”Sjömagasinet” tillsammans med Leif Mannerström, och som han numera äger själv. Hans restaurang Basement som ligger i centrala Göteborg är en av få restauranger i Sverige som har en stjärna i Michelin.

Men vad är då Guide Michelin? Jo, Guide Michelin är en bok som ges ut en gång varje år, som en guide över Europas restauranger. I alla de bästa krogar upptagna och poängsatta efter kvalitet. Krogarna betygsätts efter hur bra de är, och blir belönade med antingen stjärnor eller gafflar. Gafflar finns i en tregradig skala och det gör även stjärnorna. Alla som är med får en gaffelbedömning, men det är verkligen ytterst, ytterst få som får en (eller fler stjärnor).  I Sverige har vi 9 restauranger som har en stjärna: Thörnströms kök (Göteborg), Mathias Dahlgrens Matbaren (Stokholm), Esperanto (Stockholm), Fredsgatan 12 (Stockholm), Lux Stockholm (Stockholm), Kock och Vin (Göteborg), 28+ (Göteborg), Fond (Göteborg) och som jag tidigare nämnde Ulf Wagners Basement och  två som har två stjärnor; Mathias Dahlgren Matsalen (Stockholm) och Frantzen/Lindeberg.

Kvaliteten på restaurangerna efter stjärnsättning brukar förklaras såhär:

1 stjärna: värt att gå på om man är i närheten

2 stjärnor: värt att ta om en omväg för att besöka

3 stjärnor: värt att planera hela resan för

 

Gud vad jag babblar på, behöver jag säga att detta är något som intresserar mig? ;)

Jag har själv besökt ett par Michelin krogar med stjärnor, både i Sverige och utomlands och jäklar vilken kvalitet det är! Min nuvarande favorit är Mathias Dahlgrens Matbaren på grand hotell i Stockholm. Han är en matkonstnär utan dess like och alla hans rätter är lika hänförande! Men, mer om det en annan gång!

Jag känner att jag kom ifrån ämnet Ulf Wagner en aning… J

Han höll i alla fall en mycket intressant föreläsning om hur det är att arbeta som kock och hur det är att driva en egen krog, med ledaregenskaper osv.

Jag hoppas på att få lära mig mer av denna kloka man under min utbildning!

 

/Ebba


Kommentarer
Postat av: Johanna

Jag vill också gå på en sån där restaurang nu. Det låter ju as lockande! Oh wait... Jag är ju på väg dit imorn. På brogatan för käka ankbröst! Vi tar med oss iaf en flarra yellow tail. Vi går igenstans utan den=) Nåt annat vi ska ta med oss?

2011-09-09 @ 19:23:41
Postat av: Ebba

Haha! You are too kind! Nice! Nej, annars behöver ni inte ta med något!

2011-09-10 @ 08:16:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0