Dagens middagstips
Idag ska vi äta lax. Jag tycker (precis som alla andra svenskar i det här landet) att lax är väldigt gott och jag har nästan alltid ett gäng laxfiléer liggande i frysen. Det fina med lax tycker jag är att det kommer i så många olika former, rökt, gravad, kokt, stekt eller i pudding. Ja, variationerna är oändliga! Men självklart finns det, som med de flesta andra livsmedel också problem med lax. Lax är den fisken vi äter allra mest av i Sverige, vilket gör att det måste produceras enorma mängder genom odling. Detta är ju inte någonting som vi gör så mycket i Sverige utan den mesta laxen kommer från Norge. Tyvärr ställer odlingen till med övergödning i våra hav, och det är som ni säkert förstår inte bra. Det finns en hel lista med fisksorter som är ”rödlistade” och som man ska undvika att äta av olika miljöskäl. Men, det är alltid som de är rödlistade överallt. Torsk till exempel är okej att köpa om de kommer från delar av världen som inte håller på att bli utfiskade. Då har de en MCS märkning som talar om att den är fiskade i ej utfiskade vatten.
Nu tycker ni att jag babblar och inte kommer till dagens recept, men det är viktigt att ta hänsyn till sådana här saker, för om det inte finns någon fisk, så kommer den här fiskälskaren troligtvis inte heller ha någon blogg. Så var från och med nu noga med att kolla varifrån fisken ni köper kommer!
För att föregå med gott exempel idag så har jag inte den blekaste aning om varifrån min lax kommer :) men lax är inte med på röda listan, så därför får jag slippa undan den här gången!
Det här receptet som jag ska dela med mig av idag är ett recept som mamma brukade laga hemma. Jag tycker att det är en perfekt nyttig och ganska billig som man aldrig tröttnar på!
Stekt laxfilé med rotsakspytt och kallcitronsås
2 personer
2 laxfilé skivor ca 125 gram styck
2 stora rödbetor
2 morötter
4 små potatisar (eller 2 stora)
1 palsternacka
2,5 dl creme fraiche
½ citron, saften
2+2 tsk citronpeppar
2 tsk hackad dill, fryst eller färsk
1. Lägg laxskivorna i en ugnssäker form och strö på en tesked citronpeppar på varje skiva. Ställ in dem i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter
2. Skala och skär rödbetor, morötter, potatis och palstenacka i små tärningar. Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja och råstek alla grönsakerna.
3. Rör under tiden ihop creme fraiche, citronsaft, citronpeppar och dill.
Slänger även in ett litet tips såhär på slutet om Landet Brunsås ikväll på SVT1 kl. 21.00, ikväll ska det tydligen handla om fett. Intressant!
Mmm, såsen låter himla god och enkel. Tror det får bli till att prova den nästa gång det står lax på menys istället för den eviga hollandaisesåsen som D älskar. :P
Gör det, den är faktiskt väldigt god! Gillar man citronsmaken mycket, kan man faktiskt ha i saften från en hel citron! :)