Vardagslyx

Japp mina vänner, det blev fisk idag!

Eftersom jag har varit ledig hela långa dagen, har jag pillat lite här hemma, strosat på stan, handlat mat (som ni vet) och haft gott om tid till att laga en riktigt smarrig 3-rätters middag! Som vanligt hade maxi ett trevligt utbud av fisk, och idag hade jag den stora turen att förvärva en fantastisk bit marulk! Marulk är en väldigt stor fisk som är mycket kraftig i köttet. Den påiminner lite om en köttbit, eftersom den mättar väldigt bra. Marulk gör sig bäst stekt, och det var vad jag gjorde med min också!

Till förrätt så gjorde jag bruschetta, men inte på ciabatta som den klassiska brschettan är på, utan på surdegsbaguett. Det har öppnat en nytt ställe vid lilla torg som heter spis&deli. De har det enda surdegsbageriet i stan och serverar även lättare luncher, fika och mackor. Så, på min shoppingtur begav jag mig dit och plockade upp en baguette som jag senare skar i sneda skivor, rostade lätt och lade på min tomatröra. Surdeg är en typ av jäst som man själv kan skapa genom att låta mjöl, äpple och vatten surna i en tätsluten burk. Efter cirka två dagar så börjar "geggan" att bubbla i burken, och då är det klart att användas. Det var såhär man skapade jäst förr i tiden, innan den jästen vi känner till fanns! Man använder det när man bakar stället för vanlig jäst, och det skapar ett väldigt gott, kompakt och ganska mättande bröd. Jag ska berätta mer om surdegsbröd en annan dag.

Här följer lite recept:



2 personer

Bruschetta på surdegsbröd

1/2 surdegsbaguette skuret i centimeter tjocka skivor
2 tomater
2 msk olivolja
4-5 basilika blad
1/2 vitlöksklyfta
salt efter smak
basilikablad till dekoration

1. Dela tomaterna och skär bort kärnhuset. Skär därefter i små tärningar och lägg i en skål.
2. Riv eller pressa vitlök och blanda med tomaterna.
3. Finhacka basilikan och lägg i tillsammans med olivoljan.
4. Smaka av med salt.
5. Rosta brödbitarna lätt och lägg på tomatröran. Toppa med ett basilikablad.



Smörstekt marulk med lime och chilipasta och sauterade grönsaker

2 personer

300 gram färsk marulk
1/4 chili
2 limefrukter
2,5 dl creme fraiche
1 fänkål
1 morot
1 liten charlottenlök
250 gram färsk pasta
1 pkt ärtskott

1. Skala moroten, skölj av fänkålen och skala löken. Skär moroten i stavar, skiva löken och fänkålen tunnt.
2. Finhacka chilin. Häll cremefraichen i en gryta, tillsätt chilin och limesaften och låt koka upp.
3. Fräs grönsakerna lätt, så att de fortfarande har tuggmotstånd
4. Lägg ca en matsked smör i pannan och lägg därefter i marulken. Koka samtidigt pastan.
5. Häll av vattnet på pastan och blanda ihop med såsen. Lägg upp allt på tallriken och toppa med ärtskotten

Till dessert blev det lite färska bär med vaniljkesella, och det tror jag inte att ni behöver recept på ;)
God kväll!

Kommentarer
Postat av: Linda A

Låter himla gott :) Är så kul att läsa din blogg!

2011-09-28 @ 22:09:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0