Veckans "spännande grönsak"!
Fänkål är egentligen både en grönsak och en krydda. Kryddan fänkål är nog egentligen det som är mest känt, och inte den färska delen. Den använder man ofta i bröd och har en lakritsliknande smak och doft.
Men, det är den färska delen vi ska koncentrera oss på här! Den är väldigt krispig i konsistensen och passa jätte bra att ha finskuren i sallad eller till att steka på spisen eller i ugnen. Även denna delen av fänkålen har en smak som påminner om lakrits. Jag tycker att fänkål är som allra godast när man lägger det i en ugnsform, häller lite olja och lite salt på och ugnssteker den, ungefär som med klyftpotatis. De behåller den sin krispighet med blir ändå lite mjuk och ihop med saltet blir det fantastiskt gott! Men vad serverar man då detta med? Jo! Man kan till exempel ha det till kött eller kyckling istället för en sallad, men jag tycker nästan att det passar ännu bättre med fisk! Kokt fisk med god vit sås och pressad potatis. Det är smarrigt!
Fänkål är ingen dyr grönsak, den ni ser på bilden kostade 7 kronor.