Bouillabaisse

Eftersom Johan åkte iväg till Tyskland igår så passade jag på att bjuda hit mina föräldrar på middag (inte för att Johan var iväg utan för att få sällskap). Eftersom de bjuder oss på middag HELA tiden, så tänkte jag laga något som jag vet är av deras absoluta favoriter, och som inte helt och hållet är Johans melodi. Som jag nämnde tidigare så är Johan en riktig köttmänniska och jag själv en riktig fiskmänniska, vilket mina föräldrar också är. Därför passade det ju alldeles förträffligt att laga en Bouillabaisse- alltså fisksoppa. Jag har lagat traditionella fisksoppor tidigare, redda soppor med saffran och fisk, men vad en Bouillabaisse är lite annorlunda. I en Bouillabaisse kokar man en buljong på krossade tomater, vin, fiskfond, kryddor och grönsaker i minst en timme, som havets Coq au vin! Då får man fram en alldeles fantastiskt god smak, och i den buljongen (som man silar först) häller man sedan i fisk och skaldjur efter behag. Igår hade jag lax, torks, blåmusslor, räkor och så toppade jag med en havskräfta! Till det serverade jag nybakade frallor och en hemlagad aioli. Och det gick inte av för hackor om jag får säga det själv! :)

Ikväll ska jag ha besök av underbara vänner för Sushi och film, och inatt får jag sällskap av min bästa Johanna! Som hon sa när jag frågade om hon ville sova över ”Det har man ju inte gjort sedan man var 7!” :)

Ha ett härligt fredagsmys allihopa, det ska jag ha! Har ni inte redan planerat en meny för helgen, kan jag starkt rekommendera gårdagens Bouillabaisse, här har ni receptet!



Bouillabaisse

För ca. 4 personer

Buljong:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 selleristjälk
500 g krossade tomater
1 krm rosmarin
1/2 tsk timjan
1 krm fänkålsfrön
1 lagerblad
3 persiljestjälkar
1 pkt saffran
3 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
4 msk fiskfond

Fisk:
600g blandade fasta fisksorter (tex. lax och torsk)
400g räkor
1 nät musslor (1 kg)
1 havskräfta att toppa med

Gör så här:

1. Skala och hacka lök och vitlök, skala och skär moroten i slantar. Tvätta sellerin och skiva. Lägg alltihop i en stor gryta och fräs i olivoljan. De ska inte få färg!
2. Häll i de torra kryddorna och låt fräsa ytterligare någon minut.
3. Tillsätt vinet, tomaterna, vattnet och fiskfonden. Låt sjuda under lock i ca. en timme. Gärna en och en halv.
4. Skär fisken i tärningar, skala räkorna och skälj musslorna. Kontrollera alla musslorna noga så att de inte är öppna eller trasiga- de ska man inte äta!
5. När buljongen är klar, sila ner den i en ny gryta och låt koka upp igen. Häll sedan ner fisken och musslorna och låt sjuda under lock i 5-10 minuter till musslorna har öppnat sig.
6. Lägg ner räkorna precis för servering. De ska bara bli varma.
7. Lägg upp i djupa skålar och servera med bröd och aioli.

Dryckestips: Till den här typen av rätt passar ett torrt vitt vin. Fråga gärna personalen på Systembolaget, de är proffs på att hjälpa till att hitta det perfekta vinet till just din rätt!

 


Kommentarer
Postat av: Eva o Mats

Mums! Vi kan bara intyga att bouillabaissen var lika fanstastisk som den ser ut på bilden. Helt enkelt underbar.

Från 2 som var där !

2011-09-17 @ 18:45:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0