Dagens middagstips

Varför inte bara gå all in och köra tre inlägg på första dagen? J

Jag tänkte försöka uppdatera er alla med lite mattips. Därför ska jag dela med mig lite av vad jag lagar och vad jag gillar, och det hade varit superkul om ni kunde dela med er tillbaka! Som hobby-kock gillar man ju alltid att testa nya recept :)

Mina specialiteter ligger främst inom husmanskost och ”fine dining” (det vill säga gourmet mat). Fine dining innebär ofta lite dyrare och mer komplicerad mat med mycket ingredienser och som tar en bra stund att laga. Men ofta är det värt det!

Idag tänkte jag göra en av mina stora favoriter:Knaperstekt råraka med löjrom, gräddfil, finhackad rödlök. En enkel men ändå väldigt lyxig middag!

 

Här har ni receptet:

 

Knaperstekt råraka med löjrom, gräddfil, finhackad rödlök.

 

2-4 personer (beroende på om man äter det som förrätt eller en mindre varmrätt)

 

100g gram löjrom, färsk eller fryst tinad

1 stor rödlök

4-5 medelstora potatisar

3 dl gräddfil

1 citron

smör till stekning

salt och peppar

eventuellt dill eller gräslök till garnering

 

1.     Se till att romen är ordentligt tinad om du köper den fryst. Annars kan man ställa den i vattenbad ett par minuter.

2.     Hacka löken väldigt fint

3.     Skala och riv potatisen på den grövsta sidan på rivjärnet.

4.     Hetta upp en stekpanna med lite smör och lägg små ”högar” av den rivna potatisen och platta till dem med en stekspade.  Salta och peppra lite på varje.
Vänd dem försiktigt och lägg sedan upp dem i en gärna förvärmd ugnsform.

5.     Lägg upp en eller två rårakor på varje tallrik, lägg en liten hög med lök, en liten skål med gräddfil och en liten skål med rom och servera med citron.

 

Dryckestips: Vita torra viner alternativt mousserande vin eller champagne. Idag unnade vi oss en liten flaska Crémante d'Alsace. Och då undrar ni, är inte det också champagne? Jo, på sätt och vis. Men inte riktigt ändå. Jag ska förklara det närmare en annan dag!

Ha en trevlig fredag allihop!

/Ebba


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0