Slå ett slag för våra underbara rotfrukter!

Någonting som vi sällan har ätit när jag bodde hemma, men som jag alltid har älskat att äta, har varit pytt i panna. Jag är nämligen barnsligt förtjust i stekta rotfrukter, och allra helst potatis! När jag äter lunch hemma och äter lunch så är mitt självklara val alltid råstekt potatis med något. Det spelar inte så stor roll vad jag har till egentligen, så länge jag får mina potatis :)

En grupp råvaror som verkligen hör hösten till är just rotfrukter, och vi i Sverige, eller framför allt vi yngre människor, är extremt dåliga på att äta rotfrukter! Potatis är för jobbigt att skala, morötter glömmer man bort och kålrot och palsternacka är lite konstigt och gammalmodigt! Vad man inte tänker på är att rotfrukter faktiskt är bland den billigaste och nyttigaste maten vi har! I förra veckan när jag handlade köpte jag en påse med 1,2 kg blandade rotfrukter; orange morot, gul morot, palsternacka och rödbeta mm. För 4,95:-. Hur billigt är inte det?! På den gjorde jag igår en stor rotfruktspytt med korvslantar och en god kall sås. En både nyttig och billig mat!  Och inte kan jag göra pytt på 1,2 kg rotfrukter, det skulle nog räcka till hela trapphuset, jag kommer dessutom kunna göra ett gott rotmos eller en grönsakssoppa en annan dag också. Vilka konstiga och gammalmodiga rätter tycker ni, grönsakssoppa och rotmos!

 

Av någon anledning har vi fått för oss att dessa inte går att äta, eller så är det ungefär det sista man kommer att tänka på i matväg! Varför är det alltid så att vi väljer den enklaste vägen? Och varför finns det inte längre någon som påminner och uppmanar oss att äta denna tradiotionella, svenska, enkla, billiga och nyttiga maten? Människor med sämre ekonomi klagar på att mat är så dyrt, och det enda man ser i kundvagnarna på maxi är en parad av halvfabrikat. Pizza, pasta, piroger, pytt i panna, hamburgare, pommes frittes, ja listan kan göras lång! Tänk så mycket pengar människor hade sparat på att laga sin egen mat, och inte köpa halvfabrikat! Att köpa stora förpackningar med kött är något vi är otroligt bra på, och köper man så mycket kött måste det ju bli något över. Ibland undrar jag när blev det såhär? När började vi strunta i vad vi stoppar i oss för att allt annat blev viktigare? När försvann den riktiga middagen, när någon i familjen faktiskt har stått och lagat mat och hela familjen tillsammans sitter ner och äter och pratar?

 

Min filosofi är att dålig kontakt i familjen och spruckna förhållanden handlar mycket om våra vanor. Bland annat våra matvanor. Maten är ju faktisk något som mer eller mindre styr våra liv. En annan fråga att ställa sig är- hur ska våra barn lära sig att laga någon mat och få en grundkunskap om inte från sina föräldrar? Alla kan lära sig att öppna en påse pytt i panna och ringa och beställa en pizza, men var ska det sluta ur ett hälsoperspektiv? Vi måste göra något åt våra otroligt dåliga matvanor, och det snart!

 

Oj vilken debattartikel det här blev! Som ni förstår är detta frågor som ligger mig varmt om hjärtat, och det är också anledningen till att jag har valt den utbildningen jag har!

Men sluttjatat om mig!

Här har ni receptet!

(Ett hett tips till alla er andra som också har ett ekande konto såhär i slutet av månaden!)

Korv och rotsakspytt pepparrot och limesås

 

4 personer

400 gram korv med hög kötthalt

3 rödbetor

1 palsternacka

4 potatisar

3 orange morötter

1 gul morot

1 lila morot

3 dl gräddfil

1 lime

ca 8 cm pepparrot

2 msk rapsolja

salt och peppar

 

1.     Skala alla grönsaker och lägg rödbetorna separat.

2.     Skär morötterna i korta stavar, skiva palsternackan tärna potatisen. Tärna sist rödbetorna och förvara för sig själv.

3.     Skär korvarna i slantar.

4.     Häll upp gräddfilen i en skål. Skala och riv pepparroten. Riv skalet från limen och pressa ur saften. Häll ner pepparroten, limeskalet och saften i gräddfilen och smaka av med salt och peppar.

5.     Stek korven och rotsakerna i rapsoljan, stek rödbetorna för sig och blanda ihop allt när det är klart, på detta sättet slipper hela pytten bli lila!

 

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Johanna

Hmmm. det här lät jätte intressant. Den ska jag laga ikväll!!! Tack för tipset!

2011-09-21 @ 10:07:37
Postat av: Johanna

jag har en fråga föresten så här helt plötlisgt. Är det nån skillnad på smaken på morötter när det är olika färger?

2011-09-21 @ 17:20:19
Postat av: Ebba

Åh! Blev det gott? :) Nej, det är ingen smakskillnad!

2011-09-22 @ 05:45:07
Postat av: Johanna

Ja det blev supergott! Gjorde den igår och ännu mer idag! O vi har till mat låda imorn också. Så med tanke på att vi vill äta samma mat 3 dagar irad så måste betyda att det var RIKTIGT GOTT! Tack för receptet!

2011-09-22 @ 19:02:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0