Ännu en kväll med tjejerna
Receptet på plankan är Lindas, men jag ska försöka återge det efter bästa förmåga!
Plankstek a la Linda
4 plankor
ca 12 medelstora potatisar
1 tsk mald muskot
1 tsk grillkrydda
vitpeppar
salt
1-2 dl mjölk
ev. 1 dl matlagningsgrädde
1 ägg
1 bunt sparris
1 paket bacon
3 morötter
1 fläskfilé
5-10 champinjoner
färdigköpt eller hemlagad beanaise sås
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i en djup kastrull i lättsaltat vatten.
3. Putsa eventuellt fläskfilén och skär den sedan i ca 10 cm tjocka skivor, beroende på hur tjock eller smal filén är. Skär den sedan på längden, till lite mer än hälften, som om man skulle skåra en baguette. ”Vik” ut köttet och banka ut det till en ”biff”. Stek köttet tills det är så gott som klart invändigt.
4. Skölj sparrisen och skär av 3-5 cm av den stjälken. Rulla in ett par sparrisstjälkar i två eller tre baconskivor.
5. Skala och skiva moroten i halvtjocka skivor, lägg dem i en kastrull och låt koka upp. Ta sedan av dem och häll bort vattnet.
6. Skölj och skiva och smörstek sedan svampen tills den fått lite färg.
7. Använd elvisp eller potatisstöt för att mosa potatisen, tillsätt mjölk, kryddor och eventuellt grädde. Salta och peppra efter smak. Tillsätt ägget.
8. Spritsa ut moset som en ram på plankan. Placera ut sparrisen, köttet, morötterna och svampen. Spara en avskärmad ”ruta” häll till sist dit såsen.
9. Ställ in plankorna i ugnen och låt stå till moset har fått färg, ca 15 minuter. Har man flera plankor och bara en normalstor ugn, kan man ställa in alla plankorna samtidigt på två nivåer. Har man varmluft kommer bägge få färg, har man inte varmluft kan man byta plats på plåtarna då de översta börjar få färg.
Eftersom jag aldrig har komponerat en egen rätt innan, så tycker jag att den första som jag faktiskt har komponerat är speciell. Stora delar är kopierade från en dessert som jag har ätit ute, men med vissa modifieringar! Så, därför ska jag tillägna denna rätten dess störta beundrare. Jag har aldrig sett en människa bli så lycklig över en maträtt någonsin! Så, Johanna, den här är till dig!
Färska bär med mascarponekräm och kaksmulor
4 personer
1 pkt vit blockchoklad
1 burk mascarpone ost
50 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl mjöl
ca 500 gram bär
ca 2 msk lemon curd
1. Rör ihop smör och socker och tillsätt därefter mjölet och rör till en smulig massa. Smula ut den i en eldfast form eller på en plåt i 200 grader, ca 5-10 minuter. Håll noga koll så att degen inte bränns! Ofta smälter degen ihop till en enda stor platt ”kaka”. Ta två skedar och rör runt i meten så snart den kommer ut ur ugnen, så att den smular sig. Efter ett par minuter kommer den att bli hårda ”smulor”.
2. Smält chokladen i vattenbad och blanda med mascarponekrämen.
3. Sköj bären och lägg i botten på ett glas. Bred ungefär en halv matsked lemon curd på, lägg en klick marscarpone kräm på och strö sedan över kaksmulor.
Receptet på planksteken är helt klart godkänt av upphosvkvinnan! Det gäller ju liksom att göra lite som man själv vill ha det. Och ta det köttet (eller icke-köttet) man själv gillar och de tillbehören som man själv föredrar. Men för en plankveteran så kan ju sägas att en plankstek utan smörstekta champinjoner är ingen riktig plankstek! Det andra kan ändå modifieras efter tycke och smak :)
Och vad det gäller desserten så är jag lika förälskad som Johanna, jag ska försöka mig på att tillaga den själv någon dag! :)
Och till sist i denna långa kommentar: TUSEN TACK FÖR EN UNDERBART MYSIG OCH ROLIG HELG!
Återigen dog jag av saknad utav att läsa o se denna inlägg med alla dessa underbara rätter. Jag måste lära mig o laga dessa rätter annars är intel ivet värt att leva!
O säger samma som Linda som en avslutning: Tack för en underbar helg! Gäller till dig med Linda om du ser detta!
Detta ska bli tradition!
Tack själva mina damer! Det var en fantastisk helg, jag glömde nästen bort att Johan var borta ;) nu ser vi fram emot bad och mat hos Linda!!
Johanna, det är klart jag ser det du kommenterar! Vi är ju de trognaste läsare av denna blogg och då ingår det väl att man läser alla kommentarer? ;)
Bad och mat it is! Ska vi spika en helg redan nu så det inte rinner ut i sanden? Jag för denna konversation vidare till facebook nu...