Effektiv gårdag

Igår var jag mycket effektiv! Jag gick upp när Johan gick upp vid 7.15, för nu började tvätthögarna och dammråttorna växa i hörnen hemma! Så jag hann damma, våttorka, tvätta ett antal maskiner, dammsuga och torka golven. Det känns alltid extra skönt att komma hem till en ren lägenhet! Ovan på denna effektiva städning hann jag fram och tillbaka till Göteborg där jag även hann skriva på grupparbetet med min grupp, och avslutade jag dagen med att laga en riktigt god middag, för det tyckte jag att jag hade förtjänat! :)
Igår kväll blev det inget mindre än lammstek! En riktig söndagsmiddag egentligen, men det var ju söndag dagen innan, så det var nära i alla fall! En söndagsstek är något som vi yngre inte lagar särskilt ofta. Det är något som kräver tid och omsorg och det kräver riktigt goda tillbehör som också tar sin lilla tid! Jag lagar stek lite då och då, och jag tycker att det är något som fler borde testa! Har man bara lite tid så är det absolut inte svårt. Ofta kan man köpa en hel bit fläskkotlett som inte är skivad. Den är fantastisk att göra stek på! Man bryner den bara runt om i en panna, sedan slår man på vatten till hälften av köttet och låter det koka i minst en timme. Ju längre, desto mer smak! Fläskkött ska man dock inte koka för länge, annorlunda är det med exempelvis högrev som man kan koka i över tre timmar! Jag berätta mer om högrev en annan dag! Det fina med att koka kött är att det blir saftigare, mörare och bättre för magen och framför allt så får man en fantastisk grund till sin sås! Kokt kött är något som kroppen mår väldigt väl av. Men, nog om sådana stekar nu, och åter till min lammstek!

Jag har lagat lammstek en gång innan, men då var den färdig marinerade. Idag ska jag marinera själv med oregano och rosmarin, efter det ska den brynas för att till sist lagas i ugnen på låg temperatur med stektermometer. Många livsmedel kan man säga har en 
"kompis". Lamm har två kompisar, dessa två heter vitlök och rosmarin. Lamm har en speciell smak som passar otroligt bra ihop med just dessa två komponenter! Därav rosmarinen i marinaden. Upptill detta serverade jag en potatisgratäng med mycket vitlök, en hel del trattkantareller som vi hittade i söndags, sås på skyn som blir i 
ugnen och såklart grönsaker. En potatisgratäng kan ju förhoppningsvis de flesta göra, så därför tänker jag bara bidra med receptet på steken.

Örtbrynt lammstek med citron

 

4 hungriga personer

 

1 kg färsk lammstek, okryddad

½ dl färsk rosmarin

½ dl färsk oregano

2 msk citronsaft

2 msk olivolja

salt och peppar

 

1. Pressa citronen och blanda ihop med olivoljan.

2. Hacka kryddorna

3. Ta ur steken ur förpackningen och skölj av den. Ta ej av nätet!

4. Pensla steken med citron och olivolja, salta och peppra runt om och gnid till sist in kryddorna.

5. Bryn steken runt om i en stekpanna och lägg den sedan i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är mellan 60 och 65 grader, beroende på hur rosa du vill ha den. Detta tar ca. en och en halv till två timmar.

6. När steken är klar, skiva den tunt och servera med potatisgratäng med vitlök, sås, kokta morötter och smörstekt svamp.

 


Kommentarer
Postat av: Johanna

Oh vilken härlig morgon o valna till o bli bombad med underbara inlägg! O underbara recept as ever! Denna stek i ugn ska jag försöka ge mig in på nån dag. O väldigt intressant med det där om fisk från utfiskade vatten. Ska hålla ögonen öppna 8)

Det är det som är så kul, du gör allt sånt här intressant! Underbar blogg och jag inspireras o lär mig når varje gång! Varför dröjde du så med bloggen!!! Men bättre sent än aldrig=)

2011-09-28 @ 08:10:06
Postat av: Ebba

Vad roligt! :) du och linda får mig att vilja fortsätta ;)

2011-09-28 @ 11:06:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0