Fortsättning Ankmiddag
3 personer har betytt allt för mitt intresse. Först och främst min kära lilla mormor som tyvärr inte finns mer. Hos henne fick jag alltid leva ut mina tidiga ”kock”-drömmar. Vi bakade och lagade mat och jag fick såklart alltid bestämma vad vi skulle äta när jag kom dit! Med tanke på att jag var hennes enda barnbarn så hade jag ju inte heller någon delad uppmärksamhet. Egentligen vet jag inte om hon lärde mig så mycket, men oj så roligt vi hade!
Mitt intresse, min vett och etikett och mina kunskaper har jag mina kära föräldrar att tacka för! Jag har varit med på restauranger och ätit från den ordinarie à la carte menyn så länge jag kan minnas, och som pappa brukar påpeka så finns det bara två restauranger jag någonsin ätit på där barn menyn har dugit. Det var köttbullarna Ulla Winblad i Stockholm och den lilla köttbiten på Grand Hotell i Stockholm. En hopplös finsmakare redan från början, och jag beskyller mina föräldrar för det! J
Jag har haft den stora förmånen att få ha en mamma som har varit hemma under min uppväxt, och tack vare det har det alltid funnits tid för matlagning, och inte bara det- utan även att ta vara på de finaste säsongsråvarorna vi har! Fram till sex års ålder hade jag aldrig ätit en fryst köttbulle, smakat en burksylt eller färdigköpt äpplemos. Detta är något som jag har haft både ont och gott av genom livet. Jag lärde mig aldrig att acceptera att skolmaten inte smakade som hemma, men å andra sidan skulle jag i dagens läge aldrig heller få för mig att köpa en fryspåse med köttbullar eller en burk med lingonsylt.
För, jag skulle tro 10-12 år sedan gjorde Ankbröst entré i vårat hem. Mamma, pappa och jag hade varit på utflykt i Helsingör och besökt den sedvanliga matbutiken som vi alltid beskte på vägen tillbaka, Netto (INTE att förväxlas med Netto i Sverige!). På netto köpte man alltid sex saker: saga-ost, italiensk sallad, förpackad saltrulle (som av någon anledning smakade ännu godare än den man får nyskivad på Ica Allköp), fläskestek och så såsmåningom då ankbröst.
Denna utflykten brukade av någon anledning alltid äga rum i mellandagarna mellan jul och nyår. Och jag tror, att första gången mamma lagade det var på trettondagsafton. Något som skulle komma att bli en stående tradition (som fortfarande håller i sig mellan mina föräldrar och deras vänner).
Men nog tjatat om mig och mitt liv.
Om ni nu har bestämt er för att följa denna bloggen, ska ni veta ett par saker. Det kommer berättas om många anekdoter från min uppväxt, det kommer komma citat från min käre far, och många, många recept från min kära mamma.
Behöver jag säga att jag är väldigt familjekär? J
Här kommer hur som helst receptet på min familjs berömda Ankmiddag.
Knaperstekt ankbröst med rösti, apelsinsås och baconlindade haricot vert.
För 4 hungriga personer
Ca 1,2 kg ankbröst (fryst- helt tinat, eller färskt)
2 paket bacon
200 g haricot vert
1-2 apelsiner
ca. 1 kg potatis
eventuellt en lök
2-3 dl matlagningsgrädde
1-2 dl rött vin
1 msk soja
Gör såhär:
1. Skala potatisen och riv dem på den grövsta sidan på rivjärnet. Skala och skiva eventuellt en lök och blanda med potatisen.
2. Skölj och skär av ändarna på haricot verten. Lägg ut baconskivorna på en skärbräda, lägg 4-5 haricot vert i ena änden av varje baconskiva och rulla ihop dem. Lägg i en ugnssäker form. Kör i 150 grader i ca 30-40 minuter. Baconet ska ha fått lite färg.
3. Bryn ankbrösten i smör i en panna (snåla inte mer smöret!) och salta och peppra. De ska ha ganska mycket färg. Lägg dem sedan i en ugnssäker form och ställ in i ugnen på 150 grader i 30-40 minuter beroende på hur stora de är. De ska vara lätt rosa i mitten när de är klara.
4. Ta vara på stekfettet från pannan du stekte ankan i och häll i en kastrull. Ställ kastrullen på plattan, häll på ca 2-3 dl matlagningsgrädde. Pressa apelsinerna och häll ner i kastrullen efter smak. Tillsätt soja och vin.
5. Hetta upp en stor stekpanna och häll i ordentligt med smör. Fördela potatisen i hela pannan och platta till den med en stekspade, salta och peppra. Sänk plattan till medeltemperatur. Låt steka i ca 15 minuter.
Ta en tallrik i samma mått som stekpannan, lägg tallriken som ett lock på stekpannan och vänd alltihop upp och ner så att den stekta sidan av potatisen kommer uppåt. Häll mer smör i pannan och lägg på röstin igen med ostekta sidan ner. Låt steka i ca. 15 minuter.
6. Ta ut ankan ur ugnen. Skär i centimetertjocka skivor och lägg upp på ett fat tillsammans med baconknytena.
7. Häll fettet som bildats i formen som ankan stekt i, i såsgrytan. Låt koka upp och smaka av med salt.
8. Servera tillsammans med röstin.
Vad duktig du är med bloggen! Lika glad varje gång jag ser ett nytt inlägg! Mera, mera, mera!!
Ebba, fram tills idag har jag hatat bloggar! Nu älskar jag dem. Eller ja, jag älskar din blogg! :D
Vad glad jag blir! Desto större anledning för mig att fortsätta! ;)