Julmys

Idag är det den 4e advent och mindre än en vecka till dopparedagen! Den 4e advent brukar vi ha som tradition att åka och köpa julgran, vilket vi också gjorde i år! Årets julgran blev lite kortare än vanligt, men ack så fin!
Nu har vi precis klätt den, druckit lite glögg och lyssnat på julmusik! I år har jag fastnat för Michael Buble's julalbum som går på repeat här hemma! Julbordet igår var fantastiskt fint! Heagård hade skärpt sig och gjort faten mindre och finare och istället fylldes maten på oftare.
Vinet var gott, och jag fick till och med reda på vilket te jag drack ;) Med andra ord, ska man äta julbord i Halmstad ska man äta på Heagård!

Ikväll ska vi äta av julköttbullarna som stekte igår och titta på På Spåret som vi missade i fredags (ja, vi är pensionärer, men vi står för det!). ;)
Imorgon fortsätter julstöket, och då lovar jag att tipsa om några kakor och även lite godis!

Observera Findus i fönstret... ;)

Julpyssel och årets andra julbord

Idag är det bara en enda vecka kvar till Julafton! Varje år tror man att man har växt upp och inte bryr sig så mycket längre, men jag inser ändå varje år att jag är som ett litet barn. Jag älskar julen och jag älskar att få och ge julklappar!!! I år är det mest pengar och saker till huset som står på önskelistan, vi kommer ju behöva en hel del nya möbler och prylar. Igår hade pappa och jag en mysig runda på stan och vi hittade väldigt bra saker. Ända sedan jag var liten kommer jag ihåg våra julklappsdagar. Då gav vi oss ofta ut dagen innan julafton, vilket innebar att vi fick trängas med en miljon andra människor, men sedan pappa slutade jobba och jag började jobba/gå i skolan så är det lättare att hitta tid lite tidigare. Idag är det julpyssel som står på schemat! Jag ska steka köttbullar och baka och Johan ska städa. Ikväll ska vi nämligen iväg på julbord på Heagård med Johans familj, vilket ska bli mycket mysigt, pch efteråt blir det bubbel hemma hos oss, som förra helgen. Förhoppningsvis kommer maten bli ljusår bättre än förra helgen!

Bortskämd

Idag är Johan iväg på julbord med jobbet och då passade jag på att bjuda in mig själv hos mamma och pappa! Alltid lika mysigt! Speciellt när man blir bortskämd med delikatesser som marulk och champagne ;)

Idag har vi fått datum för renoveringarna! Den 9/1 kommer han som ska göra badrummet, runt den 20e börjar dom med fönsterna och andra veckan i februari ska dom börja med köket! Åh!! Det närmar sig... :D


Bortskämd


Planer är inget, planering är allt...

…som min pappa brukar säga! I detta fallet handlar det om julstök! I år ska vi inte fira julen hos oss, som vi har gjort de senaste två åren utan den blir lite uppdelad. Lille julafton firar vi med Johans familj, Julafton med mina föräldrar, juldagen hemma med kissarna och förhoppningsvis lite vänner på kvällen, och annandagen åker vi ner till Lund och firar med Johans släkt. Vi känner oss lite som skilsmässobarn ;)

Hur som helst, även om vi inte behöver göra något i år, så älskar jag ju hela julstöksbiten och kan helt inte hålla mig borta från jul-pyssel och matlagning! Jag har i alla fall lyckats övertala mamma om att ta med lite kakor och julgodis till julafton, så det sitter jag som bäst och planerar nu!

 

Kolakakor är ett måste och skärgårdskakor lika så till fika och vad det gäller julgodis så är det tradition att koka knäck och i år tror jag även att jag ska försöka mig på macarons med kolasmak och eventuellt en lakritsfudge. Uppdatering på bakningen kommer!

 

När man är student och nybliven husägare OCH står inför det faktum att vi i tre månader ska betala dubbel hyra (yay!) så är varje krona man kan spara värdefull! Därför tänkte vi i år försöka göra lite egna godsaker och stoppa i korgar till Johans mostrar. Vi tänkte göra knäckebröd, sylt och macarons, och kanske även något mer. Men, nog om det, nu ska jag göra klart planerna så att jag kan åka och inhandla nödvändiga ingredienser.


En tjuvtitt på Bomvägen

Idag ska jag även bjuda på lite bilder från vårt fina hus! (Eller, fina och fina, det är katastrof just nu, men det kommer bli fint!) Bilderna är tagna när vi var på visning och hela kåken ser bedrövlig ut. Men vänta bara tills det blir klart! Då lovar jag lite före och efterbilder! Enjoy!

Arbetsrummet


Sovrummet


Badrummet


Köket


Huset från baksidan

Dagens middagstips

Som egentligen skulle varit måndagens middagstips! Men, det kommer här istället! Som jag sa i måndags så skulle det serveras fiskt här, och som ni vet så är ju inte jag någon förespråkare för halvfabrikat, men i nu ska ni faktiskt få ett godtagbart sådant. Något geni på Findus har tagit fram en "ugnspåse" tätförsluten med en ryggfilé av torsk med ett örtsmör på.
Att laga riktigt god fisk är svårt (om man inte ska koka den) och för att det ska bli allra bäst ska man lägga den i en panna med mycket smör och ösa den under hela tillagningstiden. Genom att lägga en rejäl smörklick på fisken och låta den steka i påsen så kokar fisken klart i påsen i smöret och resultatet blir faktiskt riktigt bra!
Jag brukar (inte helt nyttigt) smälta lite mer smör i en kastrull, pressa i en hel citron, eller två lime och- när fisken är klar- klippa upp påsen och hälla i det lilla smöret som är kvar i kastrullen så att den smaken också blandas med det andra. Till det serverar jag pressad potatis och en blandad sallad.

Jag är helt säker på att man kan göra en fantastiskt god sås på smöret i påsarna också. Detta lovar jag att testa nästa gång och återkomma med ett resultat!

Ösregn och fisk-måndag

Idag är en sådan där dag som man bara vill gå runt hemma och lulla i sina myskläder, och det är precis vad jag gör! Jag har en gång för alla givit upp tanken på att vara en supermänniska och avbokat omtentan på fredag. Det väldigt skönt att slippa oroa mig för att lära mig all kemi igen samtidigt som man ska skriva en hemtenta, planera för en demonstration och försöka ha ett liv. Ändå känner jag mig som världens sämsta och korkade. Men skit samma, nu är det snart jul och det kommer fler omtenta tillfällen när jag verkligen kommer ha tid att plugga.

Idag har Johan ringt och tackat ja till offerten som byggaren lämnade i fredags och i veckan får vi besked om när de kommer börja. Klart är i alla fall att de kommer börja med övervåningen och arbeta sig neråt och att det ska vara klart senaste den 23/3, troligtvis tidigare. Herregud vad vi längtar... Igår fick vi låna lite prover på matta som vi ska ha i trappan. Varken Johan eller jag vill ha någon matta i trappan egentligen, det är ju så snyggt när den bara är vitmålad, men å andra sidan så kommer trappan bli galet hal, plus att det kräver regelbunden underhållning om den ska hålla sig snygg. Mattproverna var faktiskt inte alls tokiga. Problemet med dessa mattorna som är i ett bastliknande material är att katterna lär älska att klösa på det... Men, men vi får väl leva med det!

Igår var vi som jag tidigare sagt på julmarkand på borggården vid slottet. Flera lokala matproducenter hade dukat upp korvar, bröd, honung, godis och ostar och det var riktigt mysigt att gå runt och titta och smaka. Med oss hem fick vi honung och senap från en Lustgården, en biodlare som har kupor runt om i Halmstad, och en gräddost från Skottorps mejeri. Perfekta godsaker att ha på julbordet.

Kvällens middag idag kommer blir fisk. Som ni vet är jag är fiskälskare och kvällens fisk är såklart en riktig höjdare. Men den får ni vänta lite på för det kommer lite senare som dagens middagstips! Nu ska jag ta ett kliv in i hemtentans underbara värld igen och försöka koppla bort luftvärmepumpar, granitbänkskivor och fondtapeter!



Nej, nej, nej...

NEJ. Så var julbordet igår. Ryktet stämde inte! Otrevlig personal, okunnig personal och helt vanlig julmat helt utan finess. Det enda pluset var den vackra miljön. Så skulle man kunna summera gårdagen. Det är så tråkigt att betala en av de högsta priserna i stan för julbord och inse att det verkligen INTE är värt det! Efter att vi ätit åkte vi tillbaka till oss och summerade kvällen. Sammanfattningen blev som följer:
- Ett kyligt första bemötande med en anvisning till andra våningen
- På andra vången sitter ca 10 personer och i en hörna står två tjejer och häller upp glögg, men man får hämta den själv. Jag upprepar, där var två servitriser och 10 gäster.
- När Johan och jag beställer vin kommer servitrisen in med en flaska och börjar hälla upp, och Johan frågar "vad är det för vin?" ser servitrisen mycket frågande ut och säger "oj... jag måste nog tjuvkika på etiketten". Suck.
- Faten med mat var fint placerade på en bädd av mossa. Detta med följd att det då och då trillade ner mat i mossan, och mossa på maten... MYCKET tråkig uppläggning på flera fat..
- Flera kantstötta tallrikar
- Ingen talade om var maten fanns, så efterrättsbordet fick bokstavligen leta upp
- När Johan beställde vinglas nummer två och bad om att få ett annat vin, gärna italienskt, så dyker servitrisen upp med en flaska med okänt innehåll och rabblar lite snabbt att det är en cabarnet sauvignon från chile och rusar därifrån. Inget "Jag hade inget italiensk, vill du smaka på detta istället?". Åh nej.
- Och så the grand finale: Jag beställer te. Servitrisen säger okej. Går därifrån, kommer tillbaka med en kopp och ställer ner den framför mig och går därifrån. Jag undrar fortfarande vilken smak jag fick...

Sådär, det var dagens recension av restaurang. Jag må vara kritiskt, men för 650:- per person plus dricka så borde man få smaka på vinet man ska köpa och veta vilket te man dricker och kanske till och med äta på hela tallrikar!
Förutom maten och personalen var besöket väldigt trevligt och vi avslutade hemma hos oss med en utsökt flaska bubbel. Sämre kan man ha det :)
Nu ska Johan och jag strax bege oss ner till matmarknaden på slottsgården och se om vi kan hitta några juldelikatesser!

Julbord

Idag är det dags att inta det här årets första julbord! Det är Pio Country Club som står på schemat med mina föräldrar. Vi har tidigare testat julborden på wapnö och heagård med våra föräldrar och med jobbet också hotell tylösand. Jag tycker i allmänhet att restaurangerna sänker sin standard när det kommer till julborden. Kretativa krogar som Heagård som normalt sett gör mat i michelin-klass går in i köket, rycker på axlarna och brer på samma glasyr på julskinkan som jag gör hemma. (Med det vill jag inte säga att det inte är gott, för det är fortfarande hög klass för att vara ett julbord!) Men de där extra detaljerna som skulle lyfta upplevelsen till en högre nivå, finns inte riktigt. Julbord på traditionellt sätt äter de flesta på julafton och med tanke på hur mycket mat man äter då, så är det många som resonerar som att det räcker. Hade krogarna ansträngt sig och gjort julbordet till en upplevelse istället för en släntrian så hade nog fler gått ut och ätit av ren nyfikenhet. Hur gärna hade inte du gått ut och ätit om du fått en 3, 5 eller 7 rätters med gourmet-julmat? Varriation på julskinka, saffransskum och en krämig glöggspetsad creme brulé. Det hade varit nått!

Min förhoppning är att kvällens julbord kommer bli något utöver det vanliga. Ryktet säger att Pio cc ska vara bäst i stan, så det ska bli spännande att se om ryktet stämmer!

Dagens middagstips

Idag har Johan och jag ÄNTLIGEN fått offerten från hantverkarna som ska renovera huset! Vi har väntat på den i tre veckor så nu var det på tiden! Summorna såg bra ut, ungefär vad vi har räknat med, så det som återstår nu är att ringa och bekräfta i nästa vecka och komma fram till ett datum som de kan börja! Det känns så makalöst konstigt att det snart är på gång! Det är mindre än en månad (eller 26 dagar om man ska vara exakt) ;) tills vi tar över huset och kan börja renovera! Just nu håller vi mest på att klaga över vad vi har och längta till det nya, till exempel: "Johan, kan du bara skala potatisen i den vänstra vasken i tre månader till?" (det är lättare att plocka upp det där...) eller "Nu är det typ bara 12 gånger kvar tills vi slipper bära upp matkassarna för trapporna!".

Igår lagade jag en ny kycklingrätt som vi faktiskt hade som experimeträtt i skolan häromdagen. Vi testade att laga olika maträtter och varriera mjölkprodukten, till exempel matyoghurt, matlagningsgrädde, kesella osv.
Tyvärr glömde jag att ta en bild, så ni får nöja er med receptet, och här kommer det!

Kycklinggryta med sting
4 portioner

4 kycklingfiléer
4 dl matlagningsgrädde
1 tsk sambal olek
2 msk mango chutney
1/2 purjolök
1 hönsbuljongtärning
1 msk soja

1. Strimla kycklingen och bryn den i smör i en panna. Ta av från värmen.
2. Skiva purjolöken tunnt och bryn i lite smör. Häll på grädden och lägg i kycklingen.
3. Lägg i buljongtärningen, mango chutneyn, sambal oleken och sojan och låt puttra i ca 5 minuter

Servera med ris och sallad.

Dagens middagstips

Nu ska jag äntligen tipsa er om det jag lagade i förrgår, nämligen köttsoppan! Dagen på stan med mamma blev mycket givande och vi klurade ut ett par bra julklappar. Dessutom hann vi med en mysig fika och sedan så klart glögg, med mina glöggtilltugg som ni fick receptet på i förra inlägget. Och så förstås, köttsoppan!
Som ni kanske har märkt så gillar jag att göra vällagade rustika rätter, och ganska ofta till ett fördelaktigt pris. Det må ta lite tid, men för mig är det viktigaste att det blir hemlagat och ordentligt gjort från grunden, istället för att "fuska". Det blir ofta billigare och ALLTID bättre!
Tyvärr måste jag bege mig i säng, men imorgon lovar jag att bjuda på ett nytt kycklingrecept och en bättre update på vad som händer i mitt liv!

Köttsoppa
ca 4 personer

500 gram grytbitar av nöt
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
ca 5 dl vatten (eller så att det precis täcker köttet i kastrullen)
1 kg morötter
4 medelstora palsternackor
1 purjolök
1 knippe krusig persilja


1. Lägg grytbitarna i en stor kastrull, minst 5 liter. Häll på vatten så att det precis täcker grytbitarna (ca.5 dl) och lägg i en köttbuljongtärning.
2. Sätt plattan på svag värme, det får inte stormkoka! Koka köttet i 1 timme.
3. Hacka under tiden morötterna och palsternackan i mycket små tärningar och skär purjolöken mycket tunnt. Klipp persiljan fint och fördela i fyra soppskålar
4. När köttet kokat en timme, ta upp dem på en skärbräda och skär i 1x1 cm stora tärningar. Lägg tillbaka i grytan och tillsätt grönsaksbuljongen.
5. När buljongen kokat upp igen, tillsätt eventuellt lite mer vatten, om det är för lite vätska. Annars, häll ner grönsakerna. Men tänk på att smaka av innan så att det inte behöver tillsättas ytterligare buljongtärningar, grönsakerna ska endast ligga i mycket kort så att det inte blir för mjuka!

Häll soppan i skålarna med persiljan i botten och servera en blåsig och regning hösdag tillsammans med en nybakad fralla! :)



En dag på stan och glöggtilltugg

Idag ska mamma och jag ta en julklappsvända på stan. Det var evigheter sedan vi hade tid att göra något tillsammans! Minst en gång i halvåret brukar vi åka iväg på en liten utflykt, till Malmö eller Köpenhamn och shoppa, fika och äta och bara ha det mysigt, men sedan jag började plugga- och framför allt- sedan vi köpte huset, så har det inte funnits en minut över till något som heter umgänge (utom möjligen middag då). Så, idag ska det bli väldigt skönt att koppla bort allt och bara ha det mysigt.

Efter en sådan dag är det alltid härligt att komma hem till något värmande. Som ni vet ska jag laga köttsoppa till oss alla ikväll, men det tar ju sin lilla tid och såhär i jultider är kan jag helt enkelt inte vara utan glögg! Upptill glöggen ska jag idag tipsa om ett gott tillbehör (sorry Linda, detta är inget för dig...) nämligen pepparkaka med ädelostkräm. Väldigt enkelt och väldigt gott. Kanske det kan bli lite sådant ikväll...

Ädelostkräm

100 gram philadelphiaost
50 gram gorgonzolaost
Saften från en halv apelsin
pepparkakor

Rör samman ostarna i en skål till en mjuk smidig massa. Här därefter i apelsinsaften. Lägg en liten klick på varje pepparkaka och servera med glögg.

Grahamsfrallor

När man vet att man ska flytta så blir det väldigt lätt att man "slutar" bo i sin gamla bostad för att man blir så inne på det nya. När man planerar och donar så som vi gör nu, blir det extra svårt att fokusera på det gamla! Allt man tänker på är nya golv, nytt kök och nytt badrum, och när man ser sig omkring är det slitet kök, skafferiet fullt med silverfiskar och en mikroskopisk ganska ofräsch toalett.
Följden av detta blir att man tappar sugen att städa, plocka undan, diska och göra allt det där som jag normalt sätt tycker är ganska trevligt att gå och pilla med. Nu känns det som om allt är lite kaosartat hela tiden. Alltid lite stökigt, lite dammigt och lite disk i köket. All ledig tid går åt att bestämma nya saker, plugga och försöka umgås med vänner och familj.

Men, nu har jag haft tur med schemat, och imorgon är jag inne på min 5e (!) lediga dag, vilket innebär att jag faktiskt har hunnit komma ikapp med livet en aning. Lägenheten är städad, jag har kommit ikapp med plugget och idag har jag till och med hunnit med att baka (och skriva två blogginlägg).
Imorgon ska vi äntligen bjuda tillbaka mamma och pappa på lite middag (man blir nämligen trött på att laga mat i ett skabbigt kök också när man vet att man snart kommer få ett splirrans nytt), och jag ska bjuda på en riktigt vinterfavorit. Igår fick vi äta min absoluta favoritsoppa, och imorgon ska jag bjuda på den tätt efterföljande tvåan- köttsoppa. Klar soppa med kötttärningar och grönsaker. Men mer om den imorgon!
Ikväll har jag bakat frallorna som jag hade tänkt bjuda på upptill soppan. Jag glömde så klart ta en bild på dem, men jag lovar att bidra med det imorgon!  Här har ni receptet i alla fall!

Grahamsfrallor
15 st

50 gram jäst
50 gram smör
3 dl mjölk
1/2 dl mörk sirap
1/2 tsk salt
1/2 tsk fänkålsfrön
5 dl grahamsmjöl
ca. 3 1/2 dl vetemjöl
3 msk havregryn till dekoration

1. Smula jästen i en bunke
2. Smält smöret och häll därefter i mjölken. Värm till fingervärme (ca. 37 grader)
3. Lös jästen i lite av vätskan och häll därefter i resten av den tillsammans med sirap, salt, fänkålsfrön
4. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta tills degen släpper från bunkens kanter
5. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma femton jämnstora bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt sedan jäsa i 30 minuter
7. Pensla bullarna med vatten och strö på havregrynen. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 12 minuter.

Garderober, ärtsoppa och omtenta

Gud vad tiden går! Tiden försvinner och det känns inte som om jag hinner med någonting, som ni märker på mitt not so ihärdiga bloggande... Men stå ut. Någon gång måste det helt enkelt lugna ner sig! Men en liten uppdatering på läget ska jag ge er. Helgen har varit ganska lugn. Lördagen spenderade vi, Johanna och Tony hos Linda och David som bjöd på en festlig middag och trevligt sällskap, och igår blev en lite rundtur till familjerna som började med en mysig fika hos Johans föräldrar och avslutades med en spontan middag hos mamma och pappa. Mamma hade förberett ärtor för att göra ärtsoppa. En högst underskattad rätt! När jag var liten var ärtsoppa en av mina stora favoriter! Det var ingenting vi åt ofta, men när vi väl gjorde det kunde jag sitta i timmarvis och äta skål efter skål. Klassiska tillbehör är förstås fläskbenen som man kokar ärtorna tillsammans med, kokt potatis, senap och varm punch. Det vattnas i munnen bara jag tänker på det! I förra veckan tog vi en rad nya beslut om huset. Vi beställde kakel och mosaik till badrummet, och klinker till hallen, tvättstugan och lilla toan. Plattorna till de tre sistnämnda rummet är verkligen perfekta! Så alldeles sjukt snygga. De ser ut som block huggna ur en bergvägg i svart-grå-vitt, och finishen är högpolerad. Vi har nu också beställt våra skjutdörrar till hallen, sovrummet och arbetsrummet.Jag slänger in en liten bild på skjutdörrarna här nere (men bortse från de övriga detaljerna för det är en bild från Elfa). Vi har också bestämt oss för att ha svarta vitvaror. Åsikterna om dessa går lite isär beroende på vem man frågar, så skriv gärna en kommentar om vad ni tycker! Nu känns det verkligen att det närmar sig. Igår var det bara en månad kvar tills vi får nycklarna! Tiden går verkigen sjukt snabbt! Ett annat tecken på att tiden går snabbt är att det snart är jul! Jag älskar verkligen julen och tycker att det är den bästa tiden på hela året! Tyvärr kan jag inte koppla av och njuta riktigt ännu eftersom jag har en omtenta som jag behöver plugga till. Men, det är bara att bita ihop. Som sagt. Snart är det jul!


RSS 2.0