Julmys
Nu har vi precis klätt den, druckit lite glögg och lyssnat på julmusik! I år har jag fastnat för Michael Buble's julalbum som går på repeat här hemma! Julbordet igår var fantastiskt fint! Heagård hade skärpt sig och gjort faten mindre och finare och istället fylldes maten på oftare.
Vinet var gott, och jag fick till och med reda på vilket te jag drack ;) Med andra ord, ska man äta julbord i Halmstad ska man äta på Heagård!
Ikväll ska vi äta av julköttbullarna som stekte igår och titta på På Spåret som vi missade i fredags (ja, vi är pensionärer, men vi står för det!). ;)
Imorgon fortsätter julstöket, och då lovar jag att tipsa om några kakor och även lite godis!

Observera Findus i fönstret... ;)
Julpyssel och årets andra julbord
Bortskämd
Idag är Johan iväg på julbord med jobbet och då passade jag på att bjuda in mig själv hos mamma och pappa! Alltid lika mysigt! Speciellt när man blir bortskämd med delikatesser som marulk och champagne ;)
Idag har vi fått datum för renoveringarna! Den 9/1 kommer han som ska göra badrummet, runt den 20e börjar dom med fönsterna och andra veckan i februari ska dom börja med köket! Åh!! Det närmar sig... :D
Bortskämd
Planer är inget, planering är allt...
…som min pappa brukar säga! I detta fallet handlar det om julstök! I år ska vi inte fira julen hos oss, som vi har gjort de senaste två åren utan den blir lite uppdelad. Lille julafton firar vi med Johans familj, Julafton med mina föräldrar, juldagen hemma med kissarna och förhoppningsvis lite vänner på kvällen, och annandagen åker vi ner till Lund och firar med Johans släkt. Vi känner oss lite som skilsmässobarn ;)
Hur som helst, även om vi inte behöver göra något i år, så älskar jag ju hela julstöksbiten och kan helt inte hålla mig borta från jul-pyssel och matlagning! Jag har i alla fall lyckats övertala mamma om att ta med lite kakor och julgodis till julafton, så det sitter jag som bäst och planerar nu!
Kolakakor är ett måste och skärgårdskakor lika så till fika och vad det gäller julgodis så är det tradition att koka knäck och i år tror jag även att jag ska försöka mig på macarons med kolasmak och eventuellt en lakritsfudge. Uppdatering på bakningen kommer!
När man är student och nybliven husägare OCH står inför det faktum att vi i tre månader ska betala dubbel hyra (yay!) så är varje krona man kan spara värdefull! Därför tänkte vi i år försöka göra lite egna godsaker och stoppa i korgar till Johans mostrar. Vi tänkte göra knäckebröd, sylt och macarons, och kanske även något mer. Men, nog om det, nu ska jag göra klart planerna så att jag kan åka och inhandla nödvändiga ingredienser.
En tjuvtitt på Bomvägen

Arbetsrummet

Sovrummet

Badrummet

Köket

Huset från baksidan
Dagens middagstips
Att laga riktigt god fisk är svårt (om man inte ska koka den) och för att det ska bli allra bäst ska man lägga den i en panna med mycket smör och ösa den under hela tillagningstiden. Genom att lägga en rejäl smörklick på fisken och låta den steka i påsen så kokar fisken klart i påsen i smöret och resultatet blir faktiskt riktigt bra!
Jag brukar (inte helt nyttigt) smälta lite mer smör i en kastrull, pressa i en hel citron, eller två lime och- när fisken är klar- klippa upp påsen och hälla i det lilla smöret som är kvar i kastrullen så att den smaken också blandas med det andra. Till det serverar jag pressad potatis och en blandad sallad.
Jag är helt säker på att man kan göra en fantastiskt god sås på smöret i påsarna också. Detta lovar jag att testa nästa gång och återkomma med ett resultat!

Ösregn och fisk-måndag
Idag har Johan ringt och tackat ja till offerten som byggaren lämnade i fredags och i veckan får vi besked om när de kommer börja. Klart är i alla fall att de kommer börja med övervåningen och arbeta sig neråt och att det ska vara klart senaste den 23/3, troligtvis tidigare. Herregud vad vi längtar... Igår fick vi låna lite prover på matta som vi ska ha i trappan. Varken Johan eller jag vill ha någon matta i trappan egentligen, det är ju så snyggt när den bara är vitmålad, men å andra sidan så kommer trappan bli galet hal, plus att det kräver regelbunden underhållning om den ska hålla sig snygg. Mattproverna var faktiskt inte alls tokiga. Problemet med dessa mattorna som är i ett bastliknande material är att katterna lär älska att klösa på det... Men, men vi får väl leva med det!
Igår var vi som jag tidigare sagt på julmarkand på borggården vid slottet. Flera lokala matproducenter hade dukat upp korvar, bröd, honung, godis och ostar och det var riktigt mysigt att gå runt och titta och smaka. Med oss hem fick vi honung och senap från en Lustgården, en biodlare som har kupor runt om i Halmstad, och en gräddost från Skottorps mejeri. Perfekta godsaker att ha på julbordet.
Kvällens middag idag kommer blir fisk. Som ni vet är jag är fiskälskare och kvällens fisk är såklart en riktig höjdare. Men den får ni vänta lite på för det kommer lite senare som dagens middagstips! Nu ska jag ta ett kliv in i hemtentans underbara värld igen och försöka koppla bort luftvärmepumpar, granitbänkskivor och fondtapeter!

Nej, nej, nej...
- Ett kyligt första bemötande med en anvisning till andra våningen
- På andra vången sitter ca 10 personer och i en hörna står två tjejer och häller upp glögg, men man får hämta den själv. Jag upprepar, där var två servitriser och 10 gäster.
- När Johan och jag beställer vin kommer servitrisen in med en flaska och börjar hälla upp, och Johan frågar "vad är det för vin?" ser servitrisen mycket frågande ut och säger "oj... jag måste nog tjuvkika på etiketten". Suck.
- Faten med mat var fint placerade på en bädd av mossa. Detta med följd att det då och då trillade ner mat i mossan, och mossa på maten... MYCKET tråkig uppläggning på flera fat..
- Flera kantstötta tallrikar
- Ingen talade om var maten fanns, så efterrättsbordet fick bokstavligen leta upp
- När Johan beställde vinglas nummer två och bad om att få ett annat vin, gärna italienskt, så dyker servitrisen upp med en flaska med okänt innehåll och rabblar lite snabbt att det är en cabarnet sauvignon från chile och rusar därifrån. Inget "Jag hade inget italiensk, vill du smaka på detta istället?". Åh nej.
- Och så the grand finale: Jag beställer te. Servitrisen säger okej. Går därifrån, kommer tillbaka med en kopp och ställer ner den framför mig och går därifrån. Jag undrar fortfarande vilken smak jag fick...
Sådär, det var dagens recension av restaurang. Jag må vara kritiskt, men för 650:- per person plus dricka så borde man få smaka på vinet man ska köpa och veta vilket te man dricker och kanske till och med äta på hela tallrikar!
Förutom maten och personalen var besöket väldigt trevligt och vi avslutade hemma hos oss med en utsökt flaska bubbel. Sämre kan man ha det :)
Nu ska Johan och jag strax bege oss ner till matmarknaden på slottsgården och se om vi kan hitta några juldelikatesser!
Julbord
Min förhoppning är att kvällens julbord kommer bli något utöver det vanliga. Ryktet säger att Pio cc ska vara bäst i stan, så det ska bli spännande att se om ryktet stämmer!

Dagens middagstips
Igår lagade jag en ny kycklingrätt som vi faktiskt hade som experimeträtt i skolan häromdagen. Vi testade att laga olika maträtter och varriera mjölkprodukten, till exempel matyoghurt, matlagningsgrädde, kesella osv.
Tyvärr glömde jag att ta en bild, så ni får nöja er med receptet, och här kommer det!
Kycklinggryta med sting
4 portioner
4 kycklingfiléer
4 dl matlagningsgrädde
1 tsk sambal olek
2 msk mango chutney
1/2 purjolök
1 hönsbuljongtärning
1 msk soja
1. Strimla kycklingen och bryn den i smör i en panna. Ta av från värmen.
2. Skiva purjolöken tunnt och bryn i lite smör. Häll på grädden och lägg i kycklingen.
3. Lägg i buljongtärningen, mango chutneyn, sambal oleken och sojan och låt puttra i ca 5 minuter
Servera med ris och sallad.
Dagens middagstips
Som ni kanske har märkt så gillar jag att göra vällagade rustika rätter, och ganska ofta till ett fördelaktigt pris. Det må ta lite tid, men för mig är det viktigaste att det blir hemlagat och ordentligt gjort från grunden, istället för att "fuska". Det blir ofta billigare och ALLTID bättre!
Tyvärr måste jag bege mig i säng, men imorgon lovar jag att bjuda på ett nytt kycklingrecept och en bättre update på vad som händer i mitt liv!
Köttsoppa
ca 4 personer
500 gram grytbitar av nöt
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
ca 5 dl vatten (eller så att det precis täcker köttet i kastrullen)
1 kg morötter
4 medelstora palsternackor
1 purjolök
1 knippe krusig persilja
1. Lägg grytbitarna i en stor kastrull, minst 5 liter. Häll på vatten så att det precis täcker grytbitarna (ca.5 dl) och lägg i en köttbuljongtärning.
2. Sätt plattan på svag värme, det får inte stormkoka! Koka köttet i 1 timme.
3. Hacka under tiden morötterna och palsternackan i mycket små tärningar och skär purjolöken mycket tunnt. Klipp persiljan fint och fördela i fyra soppskålar
4. När köttet kokat en timme, ta upp dem på en skärbräda och skär i 1x1 cm stora tärningar. Lägg tillbaka i grytan och tillsätt grönsaksbuljongen.
5. När buljongen kokat upp igen, tillsätt eventuellt lite mer vatten, om det är för lite vätska. Annars, häll ner grönsakerna. Men tänk på att smaka av innan så att det inte behöver tillsättas ytterligare buljongtärningar, grönsakerna ska endast ligga i mycket kort så att det inte blir för mjuka!
Häll soppan i skålarna med persiljan i botten och servera en blåsig och regning hösdag tillsammans med en nybakad fralla! :)

En dag på stan och glöggtilltugg
Efter en sådan dag är det alltid härligt att komma hem till något värmande. Som ni vet ska jag laga köttsoppa till oss alla ikväll, men det tar ju sin lilla tid och såhär i jultider är kan jag helt enkelt inte vara utan glögg! Upptill glöggen ska jag idag tipsa om ett gott tillbehör (sorry Linda, detta är inget för dig...) nämligen pepparkaka med ädelostkräm. Väldigt enkelt och väldigt gott. Kanske det kan bli lite sådant ikväll...
Ädelostkräm
100 gram philadelphiaost
50 gram gorgonzolaost
Saften från en halv apelsin
pepparkakor
Rör samman ostarna i en skål till en mjuk smidig massa. Här därefter i apelsinsaften. Lägg en liten klick på varje pepparkaka och servera med glögg.
Grahamsfrallor
Följden av detta blir att man tappar sugen att städa, plocka undan, diska och göra allt det där som jag normalt sätt tycker är ganska trevligt att gå och pilla med. Nu känns det som om allt är lite kaosartat hela tiden. Alltid lite stökigt, lite dammigt och lite disk i köket. All ledig tid går åt att bestämma nya saker, plugga och försöka umgås med vänner och familj.
Men, nu har jag haft tur med schemat, och imorgon är jag inne på min 5e (!) lediga dag, vilket innebär att jag faktiskt har hunnit komma ikapp med livet en aning. Lägenheten är städad, jag har kommit ikapp med plugget och idag har jag till och med hunnit med att baka (och skriva två blogginlägg).
Imorgon ska vi äntligen bjuda tillbaka mamma och pappa på lite middag (man blir nämligen trött på att laga mat i ett skabbigt kök också när man vet att man snart kommer få ett splirrans nytt), och jag ska bjuda på en riktigt vinterfavorit. Igår fick vi äta min absoluta favoritsoppa, och imorgon ska jag bjuda på den tätt efterföljande tvåan- köttsoppa. Klar soppa med kötttärningar och grönsaker. Men mer om den imorgon!
Ikväll har jag bakat frallorna som jag hade tänkt bjuda på upptill soppan. Jag glömde så klart ta en bild på dem, men jag lovar att bidra med det imorgon! Här har ni receptet i alla fall!
Grahamsfrallor
15 st
50 gram jäst
50 gram smör
3 dl mjölk
1/2 dl mörk sirap
1/2 tsk salt
1/2 tsk fänkålsfrön
5 dl grahamsmjöl
ca. 3 1/2 dl vetemjöl
3 msk havregryn till dekoration
1. Smula jästen i en bunke
2. Smält smöret och häll därefter i mjölken. Värm till fingervärme (ca. 37 grader)
3. Lös jästen i lite av vätskan och häll därefter i resten av den tillsammans med sirap, salt, fänkålsfrön
4. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta tills degen släpper från bunkens kanter
5. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma femton jämnstora bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt sedan jäsa i 30 minuter
7. Pensla bullarna med vatten och strö på havregrynen. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 12 minuter.
Garderober, ärtsoppa och omtenta
