Stressig stressig vecka igen...
Ikväll ska vi iväg till Tony och Johanna och äta fondue! En trevlig tradition som vi skapade förra vintern! Nu är det dags att dyka ner bland alkaner och alkener, elektroner och hexaner... Pust.
Fika

Kolakakor
100 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
1. Rör smör och socker pösigt
2. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och tillsätt sedan till smöret.
3. Häll i sirap och vaniljsocker.
4. Forma degen till tre runda fingerstora längder och lägg ut på plåten. Tryck till dem något och ställ sedan in i 10-15 minuter på 175 grader.
Dagens middagstips
Sluttjatat om degar och köksmaskiner! Här har ni receptet:

Lax och kräftpaj
1 paj
Pajdegen:
125 gram smör (rör du degen för hand är det lättast om smöret är rumstempererat)
3 dl vetemjöl
1,5 msk vatten
Fyllningen:
100-200 gram lax
1 burk kräftstjärtar i lag
1 citron, saften
1 msk fryst dill (färsk går såklart lika bra)
2 små finhackade scharlottenlökar
2 dl riven västerbottenost
3 ägg
2 dl mjölk
1. Gör pajdegen och tryck ut den i en pajform. Förgrädda den i ugnen i 225 grader i 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader.
2. Skär laxen i tunna skivor och strö ut i det förgräddade pajskalet tillsammans med kräftstjärtarna och löken.
3. Blanda en smet med äggen, mjölken, osten, dillen och citronsaften och häll den i skalet.
4. Grädda på 200 grader i ca 20-25 minuter. Servera med en stor sallad.
Föreläsning med Richard Tellström

I Svergie har smör alltid varit en lyxvara. Något man inte kunde framställa speciellt mycket av förr i tiden. Därför har smör alltid haft en mycket hög status bland människor och det är därför som vi tycker att fet mat är "lyxig". Men det var inte det som var poängen. Smör framställs som ni kanske vet av grädde. Förr i tiden när det inte fanns de möjligheterna att kyla mat som vi har idag, så hände det allt som oftast att grädden stod och surnade till innan man hann göra smör utav det. Eftersom surnade varor inte är farligt att äta så struntade man helt enkelt i det och kärnade fram smöret i alla fall.
Som ni kanske har märkt om ni har varit utomlands så smakar smöret ingenting där. Det är kritvitt och helt smaklöst. Det beror på att vi i Sverige smaksätter vårt smör. Ända sedan grädden stod och surnade så har smöret smakat en aning härsket. Därför tillsätter man i det svenska smöret ett ämne (som för övrigt var den första tillsatsen i svensk mattillverkning!) som gör att smöret smakar en aning härsket. Vi tillsätter även salt, vilket man inte heller gör i andra eroupeiska länder. Så, nu vet ni lite mer om er själva- att ni gillar härsket-smakande produkter- och ni vet även lite mer om smör. Med de orden säger jag god natt!
Långt uppehåll
God natt!
"Efterfest" med ryskinspirerade bubblor
Eftersom Johan och jag är lika tokiga i mat bägge, så prenumererar vi på tidningen Allt om Mat. I den får vi ofta inspiration till mat och bak och även dryck, eftersom de ofta gör stora vintester. I det senaste numret som kom i förra veckan tipsades det om en ny Champagne som kommit ut på Systembolaget. Två sorters rysk-inspirerade bubbel som vi tyckte lät mycket intressant! Den vita ligger på beställningssortimentet och rosén i det ordinarie. Eftersom vi nu hade något att fira, tyckte vi att det var ett utmärkt tillfälle att testa!
Optimistiskt nog (med tanke på hur mycket mat vi skulle sätta i oss innan vi till slut kom fram till champagnen) tänkte jag göra ”efterfesten” till ett ryskt tema med kaviar och champagne. Jag köpte crustader (små frasiga ”skålar”), creme fraiche, röd finkornig rom, svart rom och dill. Nu blev det inte att vi gjorde dem den kvällen till champagnen, utan vi sparade dem och hade som tilltugg under matlagningen i lördags istället.
Champagnen kan jag dock varm rekommendera, jag tycker att den hade en väldigt frisk och god smak, var lagom ”bubblig” och härligt torr.
När jag ändå är inne på Champagne-spåret tänkte jag passa på att ge er en liten lektion i dessa ljuvliga bubblor. För, allt som finns på systembolaget med guldfärgade metallhöljen och päronformad kork är ju faktiskt inte champagne! Långt därifrån! Om ni har sett skylten ovanför den hyllan ser ni att det står ”Mousserande”. Mousserande är ett samlingsnamn på drycker med champagne-karaktär. De har alltså samma egenskaper som en champagne (vita eller rosa och bubbliga i en trevlig flaska). Champagne är ett distrikt som ligger i Frankrike, och det är bara de bubbliga viner som produceras där enligt champagne-metoden som får lov att använda just ordet champagne på etiketten. Champagnemetoden är sättet man tillverkar vinet på, det vill säga hur länge det lagras, på vilka fat det lagras osv. Champagnen var från början ett misstag som kom till då man försökte framställa vitt vin. Genom att av misstag avbryta vinets jäsningsprocess för att sedan starta den på nytt blev vinet mousserande- alltså bubblig, och det var inte alls det man ville uppnå. Lustigt att tänka sig med tanke på att champagne eller mousserande drycker idag är något vi förknippar med fest, högtider och firande!
Det finns massor av mousserande viner som tillverkas på andra ställen är Frankrike. Säkert har ni någon gång stött på en Cava från Spanien eller en Prosecco från Italien.
Nog med lektion för idag! Här har ni receptet på mina ryskinspirerade tilltugg (till utseendet skall tilläggas, inte innehållet).
Ryskinspirerade drinktilltugg
12 krustader
12 små krustader
1 dl gräddfil
½ burk finkornig röd rom
saften från ½ citron
1 liten finhackad rödlök
1 msk klippt gräslök
1 burk svart rom
några dillvippor till dekoration
1. Ställ ut crustaderna på ett fat
2. Häll creme fraiche i en skål
3. Pressa i citronen och tillsätt den klippta gräslöken, den hackade rödlöken och den röda romen. Blanda ordentligt.
4. Lägg en klick röra i varje crustad och dekorera varannan med svart rom, varannan med röd och lägg till sist en liten dillvippa på.
5. Servera med ett glas torrt mousserande
Champagnen heter Tsarine, kostar 295:- och finns på Systembolaget (nr.7787).
Gå bort presenter
Ikväll är Johan och jag bjudna på söndagsmiddag hos mamma och pappa, och istället för att ge bort en flaska vin eller blommor, tänkte jag istället bidra med något till kaffet. Så, för första gången har jag testat på att göra Macarons. Det var faktiskt inte alls så svårt som jag trodde, trots att det var maräng inblandat (jag och maräng har ett stormigt förflutet...). Här har ni en bild, receptet kommer senare, för nu måste jag bege mig!

(Rosa macarons med hallontryffel)
Trevlig söndagskväll!
PS. Fortsättningen på fredagskvällen kommer senare...
Vinprovning
På Heagård leds vinprovningarn utav deras otroligt begåvade somelier Ulla Sjöö, och det är även hon som sätter ihop vinpaket till den efterföljande maten.
När man sitter på provningen får man ofta en favorit bland de fyra sorterna, och vissa som man inte alls hade kunnat tänka sig att dricka igen. Ofta är det de som inte faller en i smaken som är utvalda till maten, och som när man får det serverat till utvalda rätter får en helt annan karaktär! Att kunna kombinera mat och vin är något som man hoppas kunna göra i framtiden efter ett par hundra provningar till... ;)
Efter provningen var det så dags för mat. Tvårätters i höstens tecken stod på menyn, med ett tillhörande vinpaket. Till förrätt fick vi en underbar tallrik med en liten soppa med trattkantareller och gula kantareller, en liten cheddarpaj med syltade gula kantareller och en rökt makrill med finhackad gulbeta. Till detta fick vi njuta det Österrikiska vinet som såklart passade förträffligt!
Till varmrätt blev vi sedan serverade en variation på älg, bestående av älginnanlår med rotsakskompott (det är inte bara jag som gillar rotsaker!) och en underbar sås! Upptill fick vi även en mustig älggryta! Till detta fick vi det kraftigare Italienska vinet som såklart var fantastiskt det också!
Kvällen avslutades med en liten havtornssorbet!
En underbar kväll med underbart sällskap avslutades hemma hos oss! Men mer om det i nästa inlägg...
Lax jansson
Lax jansson är en enkel och bra rätt som också är ganska billig. Dessutom så är det ju så att vi i Sverige är ganska dåliga på att äta fisk, trots att det är rekommenderat att äta fisk och skaldjur 3 gånger i veckan.
Här har ni ett bra och enkelt recept på fisk som helt enkelt inte går att göra fel på! :)

Lax jansson
2 hungriga personer
ca 600 gram potatis
1 gul lök
150 gram lax
3 dl matlagningsgrädde
3 tsk ströbröd
salt och peppar
1. Skär potatisen i tunna stavar, skiva löken tunnt och skär laxen i strimlor.
2. Potatis, lök och lax i en ugnssäker form. Salta och peppra, häll på grädden och strö ett jämnt lager ströbröd ovanpå.
3. Sätt in formen i ugnen i 225 grader och grädda ca 35 minuter, eller tills gratängen "vänt".
4. Servera med sallad.
Salladslunch
Här har ni i alla fall receptet!
Skinksallad
2 personer
50 gram lufttorkad skinka
1 burk kidneybönor
1 burk majs
3 stjälkar selleri
1 kruka sallad
10 cocktailtomater
1/2 gurka
3 morötter
1 rödlök
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1. Skär salladen fint och lägg i en skål
2. Häll i majs och kidneybönor
3. Skär sellerin i tunna skivor, dela coctailtomaterna på mitten, tärna gurkan fint och riv morötterna grovt på ett rivjärn. Blanda ner allt i salladen.
4. Skär skinkan i tunna strimlor och blanda ner.
5. Skala och riv vitlöken och häll i en skål med creme fraichen. Smaka av med salt och peppar.
Rester
Mammas födelsedag
På kvällen fortsatte vi firandet med att dricka en flaska champagne hos oss innan vi gick ner på Fridolfs och njöt av god mat. Jag har, som jag tidigare sagt en förkärlek till fisk, och därför blev det fisk även idag! Mamma, pappa och jag åt grillad tonfisk med sesamfrön. Så underbart gott!
Det är tack vare mina föräldrar som jag har fått mitt fiskintresse. Hemma hos oss var det alltid tradition på lördagar att äta fisk. Mamma och jag sov länge, medan pappa åkte iväg till maxi eller till fiskbilen och köpte färsk fisk, som vi på kvällarna hjälptes åt att tillaga på bästa sätt.
Johan å andra sidan är en riktig köttmänniska, men även han kan tycka att det är väldigt gott med en riktigt bra tillagad fisk ibland!
Till förrätt åt jag en utav mina favoriter- håll i er nu- sniglar. Jag vill påminna om inlägget jag skrev för ett par dagar sedan. Mat är INTE äckligt! Sniglar är en rätt med mycket fördomar, varför undrar jag? Varför är en snigel äckligare än en räka, eller mussla eller fisk? En snigel smakar inte så mycket, den har en fast konsistens som är lite seg. När man tittagar den så gratinerar man den nästan alltid i ugnen med ett vitlökssmör eller örtsmör. Det serveras sedan som i en liten stekpanna med hål för sniglarna i, och ovanpå detta så flyter smöret upp. I smöret doppar man baguett skivor, vilket är underbart gott!
Efter avslutad middag gick vi upp till oss igen, för jag hade nämligen förberett en överraskning, jag hade för första gången i mitt liv bakat en mocca tårta! En mocca tårta är en tårta bestående av ett par lager frasig marängbotten, och smörkräm med kaffesmak. Det är både min och mammas favorittårta och det var även min mormors favorit. Vi har tidigare alltid köpt den ifrån regnbågen, men nu tyckte jag att det var hög tid att testa att gör en egen! Och det gick förvånandsvärt bra! Marängbottnarna blev frasiga och krämen supergod. Men, det svåraste momentet är att lägga ihop den. Eftersom marängbottnarna är sköra och gärna släpper smulor, samtidigt som smörkrämen är lite hård och allt fastnar i den, så är det svårt att få snyggt… Men jag tycker att det gick ganska bra faktiskt. Jag lovar att lägga upp en bild senare. Födelsedagen blev i alla fall lyckad och mamma var så glad när dom gick hem!
Idag är det ingen vanlig dag...
Och hur kan man bättre fira den än med champagne brunch? :)

Grattis älskade lilla mamma!
Nu sticker vi till Fridolfs och äter! :)
Helgens händelser och dagens STORA middagstips!
Men idag mina vänner, ska jag ge er ett recept som ni helt enkelt MÅSTE prova. En av mina absoluta favoriter bland husmasnkost är gryta. När jag var liten lagade ofta mormor gryta när jag var hos henne, och jag minns att jag njöt lika mycket varje gång den röda kastrullen stod på spisen och puttrade...
Jag tror att hon använde högrev när hon lagade, och det är absolut det godaste. Högrev är alltid oxkött av något slag och kommer från den främre delen av det slaktade djuret. Man köper det alltid i bit, och det är inte likt filébitar som alltid kommer från de bakre delarna av djuret. Filé som är det vi äter mest: oxfilé, fläskfilé, kalvfilé osv. är alltid fast och mört, och högrev är precis tvärt om. Det är segt, trådigt och poröst. Därför behöver man koka högrev väldigt länge, och gör man det, blir det det godaste köttet i världen (tycker jag)! Det blir otroligt saftigt och det smälter verkligen i munnen! Högrev säljs alltid i bit, ofta vacuumpackad, och beroende på vad man lagar så kokar man den antingen hel eller i bitar. Gör man en klassisk köttsoppa så kokar man den alltid hel, och skär den sedan i väldigt små tärningar, men idag skar jag den i ganska stora tärningar.
Till den här underbara grytan hade jag den stora förmånen att få tag i högrev från älg! Älg har en otroligt kraftig, fyllig och mustig smak som passar otroligt bra att koka gryta på. Tack vare att man kokar det så pass länge får man en fantastisk bas att göra sås på.
Jag önskar att jag hade kunnat skicka över en doft och ett smakprov till er, för ord kan inte beskriva hur gott det luktade och smakade!
Men, jag ska ge er en chans att uppleva det, så här har ni receptet!

Älggryta
4 personer
600 gram högrev av ox eller älg (fläskgrytbitar går bra det också)
ca. 1 liter vatten
4 morötter
3 gula lökar
5 dl matlagningsgrädde
2 msk svartvinbärs gelé
2 msk soja
2 msk touch of taste kalvfond
1 köttbuljongtärning
2 dl rött vin
trattkantareller eller eventuellt annan svamp
redning
salt och peppar
smör till stekning
1. Skär köttet i ca 3x3 cm stora tärningar. Fräs i botten på en stor kastrull i smör. Salta och peppra.
2. Häll på vattnet och sänk värmen på plattan, låt sedan köttet koka i 1-3 timmar. Ju längre det kokar desto bättre. OBS! Har du fläskgrytbitar, så koka inte dessa längre än 1 timme, de riskerar annars att bli sega! Låt alltid locket ligga på och se till att det inte stormkokar, då kommer vätskan att koka bort.
3. Skala morötterna och skär i stavar
4. Skala löken och skär i klyftor
5. Rensa svampen och stek den lätt i en panna
6. När köttet kokat klart, häll i grädden och låt det koka upp. Tillsätt gelé, soja, fond, buljongtärning och vin. Låt koka och smaka sedan av. Red såsen så tjock som du vill ha den. Ett tips är att reda den lite för tjock, och att sedan häll på någon deciliter potatisvatten (dvs. det vattnet som man normalt sätt häller ut i vasken när potatisen har kokat färdigt) det ger en otroligt god smak, som en naturligt grönsaksbuljong!
6. Koka under tiden potatis. När potatisen nästan är klara, tillsätt svampen, morötterna och löken.
Servera alltihop tillsammans och njut!
PS. Jag kan riktigt höra pappa harkla sig över axeln och säga: du glömde baconet! Så, för familjefridens skull (eftersom han också läser bloggen) så ska jag meddela att man även kan ha i lite knaperstekt bacon! Det är väldigt gott och sätter en fantastisk smak på grytan! Så, nu har jag varit alla till lags!
God kväll!
Fredagskvällen
När jag var liten hade vi alltid som tradition att ta en bilsemester under sommaren, och den bar alltid till Tyskland, och på hemvägen från den här sommarsemestern svängde vi alltid inom Citti Grosmarkt i Lübeck! Det är en stor matvarubutik som många svenskar åker till för att köpa sprit. Under årens lopp har mina föräldrar upptäckt deras otroliga utbud av mat! De har en enormt stor avdelning med kött, pålägg, fisk mm. När jag var liten tog vi alltid med oss kylväska och kylklampar, och fick snällt be hotellet om lite frysplats. Numera har de skaffat sig en sådan där kylväska som man kan koppla in i cigarettuttaget på bilen, vilket gör det hela betydligt mer praktiskt!
För några veckor sedan passerade mamma och pappa citti när de var på väg hem ifrån Frankrike, och passade såklart på att svänga inom vår favoritaffär, och köpte då med lite av varje smått och gott till oss, bland annat skinka.
Skinkan är lufttorkad och färdigtärnad och passar perfekt till skinkröra. Naturligtvis går det bra med annan skinka också!
Nog pratat om detta. Här har ni receptet på röran!
Skinkröra till bakad potatis
2 personer
ca 100 gram finskuren skinka
2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 msk finklippt gräslök
salt och peppar
1. Finstrimla skinkan.
2. Klipp gräslöken
3. Blanda ihop creme fraiche, majonäs och skinka och gräslök.
4. Smaka av med salt och peppar
5. Servera med bakad potatis
Tyvärr måste jag meddela att jag glömde att ta en bild!