När inspirationen tryter...

För drygt ett år sedan började jag känna mig tom på inspiration. Det var som att vi åt samma mat hela tiden. Eftersom jag älskar att laga mat och gärna vill ha lite utmaningar i min matlagning bestämde vi oss för att testa Linas Matkasse Inspirationskassen. Och den är verkligen toppen! Den kommer ut varannan vecka, men man kan som vi brukar göra, avboka varannan kasse och bara ha den 1 gång per månad. Kassen innehåller förutom råvaror ett litet häfte med tre recept för 4 personer, och det är inte många gånger vi har blivit besvikna. Ett bra tips för den som idétorka eller bara vill testa nya spännande rätter och tillagningsmetoder.
Häromdagen testade vi denna citronstekta kycklingen med ugnsstekta körsbärstomater, gnocchi och timjansås. Riktigt gott!


Biff Rydberg

Det blev en hektisk fredag igår med jobb. Därför var det extra fantastiskt att få komma hem till helt fantastisk Biff Rydberg och ett glas rött! Biff Rydberg är en gammal favorit så är så enkel men så god! Så alla köttälskare, hör upp!

Tärna valfritt oxkött (oxfilé är naturligtvis godast) i ca 3x3 cm stor tärningar. Tärna potatis (ca 3-4 per person) och 1/2 lök/person. Börja med att steka potatisen i smör så att den får fin färg. Salta efter smak. När den är nästan färdig, ställs den in i ugnen på ca 150 grader. Stek sedan löken så att den får fin färg och häll över i en skål medan du steker köttet. Köttet steks på mycket hög värme i kort tid så att det får en fin yta, men fortfarande är röd-rosa inuti. Glöm inte att salta och peppra. 

Servera din lyxiga pytt i panna med en rå äggula, eventuellt en god senap och ett kraftigt rött vin. 

Ris à la Malta

Vi hade en mysig kväll igår med Johans fantastiska risgrynsgröt (det är alltid Johan som gör den), vårt nybakade vörtbröd och goda pålägg. En stor fördel med risgrynsgröt är resterna. Till frukost kunde jag bara inte låta bli utan att göra ris à la malta. Jag blandade den överblivna gröten med vispad grädde och rikligt med vaniljsocker och gjorde en riktigt god skinkmacka upptill. Åh dessa julfrukostar!
Idag hade jag bara lite kanel i gröten, men jag skulle kunna tänka mig att det är gott att smaksätta med andra goda julkryddor som pepparkakskrydda, kardemumma eller varför inte lite rivet apelsinskal. Den lilla satsen som står kvar i kylen får jag nog testa med lite olika smaksättningar...
 
Ni kanske är lite nyfikna på receptet på risgrynsgröten också? Här har vi det:
 
För 4 (väldigt hungriga) personer
 
3 dl grötris
6 dl vatten
1,5-2 tsk salt (beroende på hur salt man vill ha gröten, men jag gillar kontrasten mot den söta blåbärssoppan)
3 kanelstänger
16 dl mjölk
 
 
Gör såhär:
1. Blanda risgryn, vatten, kanelstänger och salt i en kastrull (som du inte är allt för rädd om, eftersom det ALLTID bränner fast i botten).
 
2. Koka upp under lock på svag värme och låt koka i cirka 10 minuter. Späd därefter med mjölken och låt svälla under lock på mycket låg värme i ungefär 40 minuter. OBS! Du ska INTE röra i gröten under dessa 40 minuter.
 
3. Smaka gröten efter 40 minuter. Om det fortfarande är tuggmotstånd, så låt koka en lite stund till.
 
Jag äter helst gröten tillsammans med blåbärssoppa och goda juliga vörtbrödsmackor med cognacsmedwurst eller julskinka.
 

Vörtbröd

En riktig julfavorit för mig är vörtbröd, och jag har aldrig hittat något som smakar lika gott som det man bakar själv. Det är inte speciellt komplicerat heller med tanke på att jag använder mig av Santa Marias vörtmix för att få till den goda smaken. Jag kommer ihåg när jag var liten, och mixen försvann i några år. Mamma och jag testade oss då igenom flera olika andra recept där man gjorde kryddblandningen själv, men inget fick samma goda smak eller färg. Vörtmixen finns i de flesta matbutikerna och receptet på brödet står på baksidan. Och om ni bakar det, använd lättöl i degvätskan, det hjälper till att framhäva den där karaktäristiska vörtsmaken!
 
 
Ikväll kommer mamma och pappa över på risgrynsgröt och vörtbrödsmackor. Det är tradition vi har haft på nobeldagen sedan jag var liten.

Johans examen

För några veckor sedan firade vi min fantastiska fästman som tagit examen och numera kan titulera sig International Key Account Manager. Det skulle naturligtvis firas med en rejäl middag tillsammans med våra fina familjer. Sagt och gjort så satte satte jag ihop en riktigt trevlig 5-rätters meny.
 
Det viktigaste när man sätter ihop och lagar en 5-rätters är planeringen! Avancerade rätter blir plötsligt inte så avancerade om man bryter ner den i delar. Säg till exempel att man skulle laga stekt fisk med potatispuré, sås och smörslungade ärtor. Då får man börja med att göra en lista.
Fisk
Potatispuré
Sås
Ärtor
Vad av detta skulle man kunna göra klart i förväg? Potatispurén går att göra klar på eftermiddagen och ställa i kylen, och såsen likaså. Fisken måste stekas á la minute (dvs. precis innan servering) och ärtorna ska ju bara värmas på och en klick smör ska tillsättas. Ska man garnera med något, tillexempel en dillvippa och en citronklyfta kan man också förbereda klyftan (tvätta citronen och skära den) och nypa av dillvippan och skölja av den. Det låter kanske som att det tar en minut, och det gör det visserligen, men ju mer som är klart bara att lägga på tallriken, desto smidigare är det. Dessutom är sannolikheten mindre att man glömmer bort något eller måste utesluta det för att allt på tallriken är varmt och inte kan vänta mer.
 
På min 5-rättersmeny valde jag att ha två förrätter, två varmrätter och en dessert, och den såg ut såhär:
 
Pumpasoppa med rostad morot
**
Variation på fänkål med senapskryddad oxtartar
**
Tryffelfärserad spättafilé på jordärtskocka, serveras med kripig blomkål, champagnesås och löjrom
**
Anka á la Nilsson
**
Chokladpavlova
 
Jag kan säga så mycket som att den gick hem ;)
Två av rätterna finns på bild på min instagram @ebbaskok
Jag ska bli bättre på att publicera bilder i inläggen, men ännu så länge får ny hålla till godo med text och bilder på olika forum ;)
 
För er som är nyfikna på recepten så lovar jag att publicera dom längre fram!
 

Nytt liv i bloggen!

Hej världen!
 
Nu känner jag att det är HÖG TID att starta upp den här bloggen igen! Som innan ska jag försöka att dela med mig av ny recept, till såväl fest som vardag. Jag ska dela med mig av restaurangbesök, lite inredning och dukningar och kanske till och med lite om planeringen inför vårt bröllop i september 2015. För att utveckla konceptet en aning har jag också öppnat upp ett instagramkonto som passande nog heter @ebbaskok
 
För att komma igång på riktigt så hoppas jag att ni vill komma med kommentarer och framför allt önskemål om vad ni skulle vilja se på bloggen!
 
Happy reading! :)
 
Ebba

RSS 2.0