Ris à la Malta
Vi hade en mysig kväll igår med Johans fantastiska risgrynsgröt (det är alltid Johan som gör den), vårt nybakade vörtbröd och goda pålägg. En stor fördel med risgrynsgröt är resterna. Till frukost kunde jag bara inte låta bli utan att göra ris à la malta. Jag blandade den överblivna gröten med vispad grädde och rikligt med vaniljsocker och gjorde en riktigt god skinkmacka upptill. Åh dessa julfrukostar!

Idag hade jag bara lite kanel i gröten, men jag skulle kunna tänka mig att det är gott att smaksätta med andra goda julkryddor som pepparkakskrydda, kardemumma eller varför inte lite rivet apelsinskal. Den lilla satsen som står kvar i kylen får jag nog testa med lite olika smaksättningar...
Ni kanske är lite nyfikna på receptet på risgrynsgröten också? Här har vi det:
För 4 (väldigt hungriga) personer
3 dl grötris
6 dl vatten
1,5-2 tsk salt (beroende på hur salt man vill ha gröten, men jag gillar kontrasten mot den söta blåbärssoppan)
3 kanelstänger
16 dl mjölk
Gör såhär:
1. Blanda risgryn, vatten, kanelstänger och salt i en kastrull (som du inte är allt för rädd om, eftersom det ALLTID bränner fast i botten).
2. Koka upp under lock på svag värme och låt koka i cirka 10 minuter. Späd därefter med mjölken och låt svälla under lock på mycket låg värme i ungefär 40 minuter. OBS! Du ska INTE röra i gröten under dessa 40 minuter.
3. Smaka gröten efter 40 minuter. Om det fortfarande är tuggmotstånd, så låt koka en lite stund till.
Jag äter helst gröten tillsammans med blåbärssoppa och goda juliga vörtbrödsmackor med cognacsmedwurst eller julskinka.
Kommentarer
Trackback