Lax jansson

Janssons frestelse är som de flesta vet en svensk traditionell maträtt som vi främst förknippar med högtider som jul, påsk och midsommar. Kontigt tycker jag, men förmodligen är det för att det normalt sätt innehåller ansjovis (en sorts konserverad fisk för den som inte vet) och ansjovis hänger lite samman med sill som vi också bara äter vid dessa tillfällena. Hemma har vi ätit jansson vid fler tillfällen på året än högtiderna. När jag var liten tyckte jag att sill var ganska gott, men någon gång under min uppväxt fick jag för mig att det inte alls var gott längre! Då började mamma istället göra jansson med lax. Det blev en uppskattad rätt som jag tog med mig när jag flyttade hemifrån, och som passade ypperligt eftersom Johan absolut inte gillar sill. Min smak för sill har dock kommit tillbaka :)
Lax jansson är en enkel och bra rätt som också är ganska billig. Dessutom så är det ju så att vi i Sverige är ganska dåliga på att äta fisk, trots att det är rekommenderat att äta fisk och skaldjur 3 gånger i veckan.
Här har ni ett bra och enkelt recept på fisk som helt enkelt inte går att göra fel på! :)



Lax jansson

2 hungriga personer

ca 600 gram potatis
1 gul lök
150 gram lax
3 dl matlagningsgrädde
3 tsk ströbröd
salt och peppar

1. Skär potatisen i tunna stavar, skiva löken tunnt och skär laxen i strimlor.
2. Potatis, lök och lax i en ugnssäker form. Salta och peppra, häll på grädden och strö ett jämnt lager ströbröd ovanpå.
3. Sätt in formen i ugnen i 225 grader och grädda ca 35 minuter, eller tills gratängen "vänt".
4. Servera med sallad.

Kommentarer
Postat av: nils

detta är suveränt gott !!!!

2011-10-06 @ 16:23:49
Postat av: Johanna

INTE kul o läsa din blogg när man är svin hungrig! Kommer inte hända igen! =)

2011-10-06 @ 20:23:58
Postat av: Ebba

Haha, se alltid till att vara mätt i fortsättningen Johanna ;)

2011-10-08 @ 14:12:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0