Dagens middagstips

Lite missvisande titel egentligen eftersom vi inte lagade detta idag, utan i förrgår. Men håll till godo! Alltså, i förrgår var jag sugen på att testa något nytt. Sagt och gjort så tittade jag igenom kylskåpet för att få lite inspiration. Där hittade jag ett paket lax och en burk med kräftstjärtar. När jag vill ha inspiration brukar jag googla de huvudingridienserna som jag är sugen på och se vad som kommer upp. Detta gjorde jag även denna gången och hittade ett recept på en lax- och kräftpaj som såg väldigt god ut! Så, jag inspirerades av det receptet och tillsatte lite egna ingredieser och voila! Den blev fantastiskt god och jag kan verkligen rekommendera er att testa! Tidigare brukade jag dra mig för att göra paj för det finns ju inget värre än att stå och knåda ihop en pajdeg för hand (om man har otränade armar som jag och inte heller har en tränad sambo...), men förra julen önskade jag mig en matberedare, och har man det så går det så mycket enklare. Ett par minuter tar det att mixa ihop en perfekt degklump som bara går att trycka ut i formen! Viktigt när man gör det är att man mixar mjölet och smöret till en smulig massa först och sedan häller på vattnet. Häller man på vattnet direkt är risken att det aldrig blir en klump!

Sluttjatat om degar och köksmaskiner! Här har ni receptet:



Lax och kräftpaj

1 paj

Pajdegen:
125 gram smör (rör du degen för hand är det lättast om smöret är rumstempererat)
3 dl vetemjöl
1,5 msk vatten

Fyllningen:
100-200 gram lax
1 burk kräftstjärtar i lag
1 citron, saften
1 msk fryst dill (färsk går såklart lika bra)
2 små finhackade scharlottenlökar
2 dl riven västerbottenost
3 ägg
2 dl mjölk

1. Gör pajdegen och tryck ut den i en pajform. Förgrädda den i ugnen i 225 grader i 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader.
2. Skär laxen i tunna skivor och strö ut i det förgräddade pajskalet tillsammans med kräftstjärtarna och löken.
3. Blanda en smet med äggen, mjölken, osten, dillen och citronsaften och häll den i skalet.
4. Grädda på 200 grader i ca 20-25 minuter. Servera med en stor sallad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0