Föreläsning med Richard Tellström
I förra veckan fick jag lyssna på ännu en superintressant föreläsning med en "kändis". Ni som har sett Landet Brunsås har säkert också sett Richard Tellström som är en av expertkommentatorerna som brukar vara med i varje avsnitt. Han är professor inom måltidsforkning, jobbar normalt som lärare på Sveriges finaste kockskola i Grythyttan och är en otroligt underhållande föreläsare. Bland annat berättade han en väldigt lustig sak som jag bestämt måste dela med mig av. Det handlar om smör.

I Svergie har smör alltid varit en lyxvara. Något man inte kunde framställa speciellt mycket av förr i tiden. Därför har smör alltid haft en mycket hög status bland människor och det är därför som vi tycker att fet mat är "lyxig". Men det var inte det som var poängen. Smör framställs som ni kanske vet av grädde. Förr i tiden när det inte fanns de möjligheterna att kyla mat som vi har idag, så hände det allt som oftast att grädden stod och surnade till innan man hann göra smör utav det. Eftersom surnade varor inte är farligt att äta så struntade man helt enkelt i det och kärnade fram smöret i alla fall.
Som ni kanske har märkt om ni har varit utomlands så smakar smöret ingenting där. Det är kritvitt och helt smaklöst. Det beror på att vi i Sverige smaksätter vårt smör. Ända sedan grädden stod och surnade så har smöret smakat en aning härsket. Därför tillsätter man i det svenska smöret ett ämne (som för övrigt var den första tillsatsen i svensk mattillverkning!) som gör att smöret smakar en aning härsket. Vi tillsätter även salt, vilket man inte heller gör i andra eroupeiska länder. Så, nu vet ni lite mer om er själva- att ni gillar härsket-smakande produkter- och ni vet även lite mer om smör. Med de orden säger jag god natt!

I Svergie har smör alltid varit en lyxvara. Något man inte kunde framställa speciellt mycket av förr i tiden. Därför har smör alltid haft en mycket hög status bland människor och det är därför som vi tycker att fet mat är "lyxig". Men det var inte det som var poängen. Smör framställs som ni kanske vet av grädde. Förr i tiden när det inte fanns de möjligheterna att kyla mat som vi har idag, så hände det allt som oftast att grädden stod och surnade till innan man hann göra smör utav det. Eftersom surnade varor inte är farligt att äta så struntade man helt enkelt i det och kärnade fram smöret i alla fall.
Som ni kanske har märkt om ni har varit utomlands så smakar smöret ingenting där. Det är kritvitt och helt smaklöst. Det beror på att vi i Sverige smaksätter vårt smör. Ända sedan grädden stod och surnade så har smöret smakat en aning härsket. Därför tillsätter man i det svenska smöret ett ämne (som för övrigt var den första tillsatsen i svensk mattillverkning!) som gör att smöret smakar en aning härsket. Vi tillsätter även salt, vilket man inte heller gör i andra eroupeiska länder. Så, nu vet ni lite mer om er själva- att ni gillar härsket-smakande produkter- och ni vet även lite mer om smör. Med de orden säger jag god natt!
Kommentarer
Trackback