Helgens händelser och dagens STORA middagstips!
Ledsen för det uppehållet som blev även denna helgen! Skärpning på mig! Men jag får säga att jag faktiskt inte har haft tid! Denna helgen har kantats av jobb och festligheter! Nu för tiden är det väldigt kul att gå in och jobba en helg när man inte har träffat sin underbara kollegor på länge! Igår hade vi dessutom fest på jobbet, vilket blev otroligt lyckat och kul!
Men idag mina vänner, ska jag ge er ett recept som ni helt enkelt MÅSTE prova. En av mina absoluta favoriter bland husmasnkost är gryta. När jag var liten lagade ofta mormor gryta när jag var hos henne, och jag minns att jag njöt lika mycket varje gång den röda kastrullen stod på spisen och puttrade...
Jag tror att hon använde högrev när hon lagade, och det är absolut det godaste. Högrev är alltid oxkött av något slag och kommer från den främre delen av det slaktade djuret. Man köper det alltid i bit, och det är inte likt filébitar som alltid kommer från de bakre delarna av djuret. Filé som är det vi äter mest: oxfilé, fläskfilé, kalvfilé osv. är alltid fast och mört, och högrev är precis tvärt om. Det är segt, trådigt och poröst. Därför behöver man koka högrev väldigt länge, och gör man det, blir det det godaste köttet i världen (tycker jag)! Det blir otroligt saftigt och det smälter verkligen i munnen! Högrev säljs alltid i bit, ofta vacuumpackad, och beroende på vad man lagar så kokar man den antingen hel eller i bitar. Gör man en klassisk köttsoppa så kokar man den alltid hel, och skär den sedan i väldigt små tärningar, men idag skar jag den i ganska stora tärningar.
Till den här underbara grytan hade jag den stora förmånen att få tag i högrev från älg! Älg har en otroligt kraftig, fyllig och mustig smak som passar otroligt bra att koka gryta på. Tack vare att man kokar det så pass länge får man en fantastisk bas att göra sås på.
Jag önskar att jag hade kunnat skicka över en doft och ett smakprov till er, för ord kan inte beskriva hur gott det luktade och smakade!
Men, jag ska ge er en chans att uppleva det, så här har ni receptet!

Älggryta
4 personer
600 gram högrev av ox eller älg (fläskgrytbitar går bra det också)
ca. 1 liter vatten
4 morötter
3 gula lökar
5 dl matlagningsgrädde
2 msk svartvinbärs gelé
2 msk soja
2 msk touch of taste kalvfond
1 köttbuljongtärning
2 dl rött vin
trattkantareller eller eventuellt annan svamp
redning
salt och peppar
smör till stekning
1. Skär köttet i ca 3x3 cm stora tärningar. Fräs i botten på en stor kastrull i smör. Salta och peppra.
2. Häll på vattnet och sänk värmen på plattan, låt sedan köttet koka i 1-3 timmar. Ju längre det kokar desto bättre. OBS! Har du fläskgrytbitar, så koka inte dessa längre än 1 timme, de riskerar annars att bli sega! Låt alltid locket ligga på och se till att det inte stormkokar, då kommer vätskan att koka bort.
3. Skala morötterna och skär i stavar
4. Skala löken och skär i klyftor
5. Rensa svampen och stek den lätt i en panna
6. När köttet kokat klart, häll i grädden och låt det koka upp. Tillsätt gelé, soja, fond, buljongtärning och vin. Låt koka och smaka sedan av. Red såsen så tjock som du vill ha den. Ett tips är att reda den lite för tjock, och att sedan häll på någon deciliter potatisvatten (dvs. det vattnet som man normalt sätt häller ut i vasken när potatisen har kokat färdigt) det ger en otroligt god smak, som en naturligt grönsaksbuljong!
6. Koka under tiden potatis. När potatisen nästan är klara, tillsätt svampen, morötterna och löken.
Servera alltihop tillsammans och njut!
PS. Jag kan riktigt höra pappa harkla sig över axeln och säga: du glömde baconet! Så, för familjefridens skull (eftersom han också läser bloggen) så ska jag meddela att man även kan ha i lite knaperstekt bacon! Det är väldigt gott och sätter en fantastisk smak på grytan! Så, nu har jag varit alla till lags!
God kväll!
Men idag mina vänner, ska jag ge er ett recept som ni helt enkelt MÅSTE prova. En av mina absoluta favoriter bland husmasnkost är gryta. När jag var liten lagade ofta mormor gryta när jag var hos henne, och jag minns att jag njöt lika mycket varje gång den röda kastrullen stod på spisen och puttrade...
Jag tror att hon använde högrev när hon lagade, och det är absolut det godaste. Högrev är alltid oxkött av något slag och kommer från den främre delen av det slaktade djuret. Man köper det alltid i bit, och det är inte likt filébitar som alltid kommer från de bakre delarna av djuret. Filé som är det vi äter mest: oxfilé, fläskfilé, kalvfilé osv. är alltid fast och mört, och högrev är precis tvärt om. Det är segt, trådigt och poröst. Därför behöver man koka högrev väldigt länge, och gör man det, blir det det godaste köttet i världen (tycker jag)! Det blir otroligt saftigt och det smälter verkligen i munnen! Högrev säljs alltid i bit, ofta vacuumpackad, och beroende på vad man lagar så kokar man den antingen hel eller i bitar. Gör man en klassisk köttsoppa så kokar man den alltid hel, och skär den sedan i väldigt små tärningar, men idag skar jag den i ganska stora tärningar.
Till den här underbara grytan hade jag den stora förmånen att få tag i högrev från älg! Älg har en otroligt kraftig, fyllig och mustig smak som passar otroligt bra att koka gryta på. Tack vare att man kokar det så pass länge får man en fantastisk bas att göra sås på.
Jag önskar att jag hade kunnat skicka över en doft och ett smakprov till er, för ord kan inte beskriva hur gott det luktade och smakade!
Men, jag ska ge er en chans att uppleva det, så här har ni receptet!

Älggryta
4 personer
600 gram högrev av ox eller älg (fläskgrytbitar går bra det också)
ca. 1 liter vatten
4 morötter
3 gula lökar
5 dl matlagningsgrädde
2 msk svartvinbärs gelé
2 msk soja
2 msk touch of taste kalvfond
1 köttbuljongtärning
2 dl rött vin
trattkantareller eller eventuellt annan svamp
redning
salt och peppar
smör till stekning
1. Skär köttet i ca 3x3 cm stora tärningar. Fräs i botten på en stor kastrull i smör. Salta och peppra.
2. Häll på vattnet och sänk värmen på plattan, låt sedan köttet koka i 1-3 timmar. Ju längre det kokar desto bättre. OBS! Har du fläskgrytbitar, så koka inte dessa längre än 1 timme, de riskerar annars att bli sega! Låt alltid locket ligga på och se till att det inte stormkokar, då kommer vätskan att koka bort.
3. Skala morötterna och skär i stavar
4. Skala löken och skär i klyftor
5. Rensa svampen och stek den lätt i en panna
6. När köttet kokat klart, häll i grädden och låt det koka upp. Tillsätt gelé, soja, fond, buljongtärning och vin. Låt koka och smaka sedan av. Red såsen så tjock som du vill ha den. Ett tips är att reda den lite för tjock, och att sedan häll på någon deciliter potatisvatten (dvs. det vattnet som man normalt sätt häller ut i vasken när potatisen har kokat färdigt) det ger en otroligt god smak, som en naturligt grönsaksbuljong!
6. Koka under tiden potatis. När potatisen nästan är klara, tillsätt svampen, morötterna och löken.
Servera alltihop tillsammans och njut!
PS. Jag kan riktigt höra pappa harkla sig över axeln och säga: du glömde baconet! Så, för familjefridens skull (eftersom han också läser bloggen) så ska jag meddela att man även kan ha i lite knaperstekt bacon! Det är väldigt gott och sätter en fantastisk smak på grytan! Så, nu har jag varit alla till lags!
God kväll!
Kommentarer
Postat av: Linda LP
Lyckades fjäska till mig en bit älgkött nyligen som ligger i frysen och väntar på bättre tider. Har starka funderingar på att prova denna gryta!
Trackback