"Efterfest" med ryskinspirerade bubblor

Som jag berättade i lördags åkte vi hem till oss efter vinprovningen för att fira våra mammor som nyss fyllt år. Mamma förra måndagen, som ni vet, och Johans mamma på torsdagen innan (29/9). Henne hade vi inte haft möjlighet att fira innan eftersom hon hade den stora förmånen att fira sin dag i Italien!

 

Eftersom Johan och jag är lika tokiga i mat bägge, så prenumererar vi på tidningen Allt om Mat. I den får vi ofta inspiration till mat och bak och även dryck, eftersom de ofta gör stora vintester. I det senaste numret som kom i förra veckan tipsades det om en ny Champagne som kommit ut på Systembolaget. Två sorters rysk-inspirerade bubbel som vi tyckte lät mycket intressant! Den vita ligger på beställningssortimentet och rosén i det ordinarie. Eftersom vi nu hade något att fira, tyckte vi att det var ett utmärkt tillfälle att testa!

Optimistiskt nog (med tanke på hur mycket mat vi skulle sätta i oss innan vi till slut kom fram till champagnen) tänkte jag göra ”efterfesten” till ett ryskt tema med kaviar och champagne. Jag köpte crustader (små frasiga ”skålar”), creme fraiche, röd finkornig rom, svart rom och dill. Nu blev det inte att vi gjorde dem den kvällen till champagnen, utan vi sparade dem och hade som tilltugg under matlagningen i lördags istället.

Champagnen kan jag dock varm rekommendera, jag tycker att den hade en väldigt frisk och god smak, var lagom ”bubblig” och härligt torr.

 

När jag ändå är inne på Champagne-spåret tänkte jag passa på att ge er en liten lektion i dessa ljuvliga bubblor. För, allt som finns på systembolaget med guldfärgade metallhöljen och päronformad kork är ju faktiskt inte champagne! Långt därifrån! Om ni har sett skylten ovanför den hyllan ser ni att det står ”Mousserande”. Mousserande är ett samlingsnamn på drycker med champagne-karaktär. De har alltså samma egenskaper som en champagne (vita eller rosa och bubbliga i en trevlig flaska). Champagne är ett distrikt som ligger i Frankrike, och det är bara de bubbliga viner som produceras där enligt champagne-metoden som får lov att använda just ordet champagne på etiketten. Champagnemetoden är sättet man tillverkar vinet på, det vill säga hur länge det lagras, på vilka fat det lagras osv. Champagnen var från början ett misstag som kom till då man försökte framställa vitt vin. Genom att av misstag avbryta vinets jäsningsprocess för att sedan starta den på nytt blev vinet mousserande- alltså bubblig, och det var inte alls det man ville uppnå. Lustigt att tänka sig med tanke på att champagne eller mousserande drycker idag är något vi förknippar med fest, högtider och firande!

Det finns massor av mousserande viner som tillverkas på andra ställen är Frankrike. Säkert har ni någon gång stött på en Cava från Spanien eller en Prosecco från Italien.

 

Nog med lektion för idag! Här har ni receptet på mina ryskinspirerade tilltugg (till utseendet skall tilläggas, inte innehållet).

 

Ryskinspirerade drinktilltugg

12 krustader

 

12 små krustader

1 dl gräddfil

½ burk finkornig röd rom

saften från ½ citron

1 liten finhackad rödlök

1 msk klippt gräslök

1 burk svart rom

några dillvippor till dekoration

 

1.     Ställ ut crustaderna på ett fat

2.     Häll creme fraiche i en skål

3.     Pressa i citronen och tillsätt den klippta gräslöken, den hackade rödlöken och den röda romen. Blanda ordentligt.

4.     Lägg en klick röra i varje crustad och dekorera varannan med svart rom, varannan med röd och lägg till sist en liten dillvippa på.

5.     Servera med ett glas torrt mousserande


Champagnen heter Tsarine, kostar 295:- och finns på Systembolaget (nr.7787).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0