Grahamsfrallor
När man vet att man ska flytta så blir det väldigt lätt att man "slutar" bo i sin gamla bostad för att man blir så inne på det nya. När man planerar och donar så som vi gör nu, blir det extra svårt att fokusera på det gamla! Allt man tänker på är nya golv, nytt kök och nytt badrum, och när man ser sig omkring är det slitet kök, skafferiet fullt med silverfiskar och en mikroskopisk ganska ofräsch toalett.
Följden av detta blir att man tappar sugen att städa, plocka undan, diska och göra allt det där som jag normalt sätt tycker är ganska trevligt att gå och pilla med. Nu känns det som om allt är lite kaosartat hela tiden. Alltid lite stökigt, lite dammigt och lite disk i köket. All ledig tid går åt att bestämma nya saker, plugga och försöka umgås med vänner och familj.
Men, nu har jag haft tur med schemat, och imorgon är jag inne på min 5e (!) lediga dag, vilket innebär att jag faktiskt har hunnit komma ikapp med livet en aning. Lägenheten är städad, jag har kommit ikapp med plugget och idag har jag till och med hunnit med att baka (och skriva två blogginlägg).
Imorgon ska vi äntligen bjuda tillbaka mamma och pappa på lite middag (man blir nämligen trött på att laga mat i ett skabbigt kök också när man vet att man snart kommer få ett splirrans nytt), och jag ska bjuda på en riktigt vinterfavorit. Igår fick vi äta min absoluta favoritsoppa, och imorgon ska jag bjuda på den tätt efterföljande tvåan- köttsoppa. Klar soppa med kötttärningar och grönsaker. Men mer om den imorgon!
Ikväll har jag bakat frallorna som jag hade tänkt bjuda på upptill soppan. Jag glömde så klart ta en bild på dem, men jag lovar att bidra med det imorgon! Här har ni receptet i alla fall!
Grahamsfrallor
15 st
50 gram jäst
50 gram smör
3 dl mjölk
1/2 dl mörk sirap
1/2 tsk salt
1/2 tsk fänkålsfrön
5 dl grahamsmjöl
ca. 3 1/2 dl vetemjöl
3 msk havregryn till dekoration
1. Smula jästen i en bunke
2. Smält smöret och häll därefter i mjölken. Värm till fingervärme (ca. 37 grader)
3. Lös jästen i lite av vätskan och häll därefter i resten av den tillsammans med sirap, salt, fänkålsfrön
4. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta tills degen släpper från bunkens kanter
5. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma femton jämnstora bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt sedan jäsa i 30 minuter
7. Pensla bullarna med vatten och strö på havregrynen. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 12 minuter.
Följden av detta blir att man tappar sugen att städa, plocka undan, diska och göra allt det där som jag normalt sätt tycker är ganska trevligt att gå och pilla med. Nu känns det som om allt är lite kaosartat hela tiden. Alltid lite stökigt, lite dammigt och lite disk i köket. All ledig tid går åt att bestämma nya saker, plugga och försöka umgås med vänner och familj.
Men, nu har jag haft tur med schemat, och imorgon är jag inne på min 5e (!) lediga dag, vilket innebär att jag faktiskt har hunnit komma ikapp med livet en aning. Lägenheten är städad, jag har kommit ikapp med plugget och idag har jag till och med hunnit med att baka (och skriva två blogginlägg).
Imorgon ska vi äntligen bjuda tillbaka mamma och pappa på lite middag (man blir nämligen trött på att laga mat i ett skabbigt kök också när man vet att man snart kommer få ett splirrans nytt), och jag ska bjuda på en riktigt vinterfavorit. Igår fick vi äta min absoluta favoritsoppa, och imorgon ska jag bjuda på den tätt efterföljande tvåan- köttsoppa. Klar soppa med kötttärningar och grönsaker. Men mer om den imorgon!
Ikväll har jag bakat frallorna som jag hade tänkt bjuda på upptill soppan. Jag glömde så klart ta en bild på dem, men jag lovar att bidra med det imorgon! Här har ni receptet i alla fall!
Grahamsfrallor
15 st
50 gram jäst
50 gram smör
3 dl mjölk
1/2 dl mörk sirap
1/2 tsk salt
1/2 tsk fänkålsfrön
5 dl grahamsmjöl
ca. 3 1/2 dl vetemjöl
3 msk havregryn till dekoration
1. Smula jästen i en bunke
2. Smält smöret och häll därefter i mjölken. Värm till fingervärme (ca. 37 grader)
3. Lös jästen i lite av vätskan och häll därefter i resten av den tillsammans med sirap, salt, fänkålsfrön
4. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta tills degen släpper från bunkens kanter
5. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma femton jämnstora bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt sedan jäsa i 30 minuter
7. Pensla bullarna med vatten och strö på havregrynen. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 12 minuter.
Kommentarer
Trackback