Underbara fredag!
Vilken underbar dag fredag är, och den här veckan behöver jag verkligen helg!! Jag har gått i skolan varje dag de senaste veckorna och jobbat de två senaste helgerna. Dessutom startar den här helgen alldeles fantastiskt trevligt med middag hemma hos Johanna och Tony ikväll! Ska bli så spännande att se vad dom har hittat på! Helgen fortsätter sedan med idel trevligheter. Men mer om det senare.
Stress och Kasslerbakelser
Igår hade jag en intensiv dag, därav ingen uppdatering. Tenta på morgonen, storstädning i huset när jag kom hem, middag på kvällen och sedan somna av total utmattning. Men, middagen blev fantastiskt, dock har jag inte riktigt kommit in i bloggandet riktigt igen, så att ta bilder glömmer jag liksom bort. Får se om jag kanske tar en bild av matlådan senare :) Receptet är (som vanligt) mammas, härstammar som ni kommer märka från 70-talet och lyder enligt följande:
Kasslerbakelser
4 pers
1 bit kassler på ca 500 gram
2 burkar konserverad annanas (det är säkert godare med färsk, men det är jag allergisk mot, därför blir det från burk)
3 äggvitor
2 msk majonäs
Cayennepeppar
2 påsar bladspenat (går även bra med fryst, men färsk är godare)
1. Börja med att fräsa spenaten i lite smör. När det är klart bred ut det på botten i en ugnsfast form så att det blir ett tunnt jämnt lager.
2. Skär kasslern i en halv centimeter tjocka skivor och varva med annanasskivorna ovanpå spenaten.
3. Separera äggulorna från äggvitorna och lägg äggvitorna i en skål. Vispa med elvisp tills det blir ett hårt skum. Du ska kunna vända skålen över huvudet utan att det rör sig. Vänd därefter försiktigt ner majonäsen.
4. Fördela skummet över raden/raderna med annanas och kassler och avsluta med att pudra lite cayennepeppar ovanpå.
5. Sätt in formen i ugnen i 200 grader ca 20 minuter, servera med ris.
Kasslerbakelser
4 pers
1 bit kassler på ca 500 gram
2 burkar konserverad annanas (det är säkert godare med färsk, men det är jag allergisk mot, därför blir det från burk)
3 äggvitor
2 msk majonäs
Cayennepeppar
2 påsar bladspenat (går även bra med fryst, men färsk är godare)
1. Börja med att fräsa spenaten i lite smör. När det är klart bred ut det på botten i en ugnsfast form så att det blir ett tunnt jämnt lager.
2. Skär kasslern i en halv centimeter tjocka skivor och varva med annanasskivorna ovanpå spenaten.
3. Separera äggulorna från äggvitorna och lägg äggvitorna i en skål. Vispa med elvisp tills det blir ett hårt skum. Du ska kunna vända skålen över huvudet utan att det rör sig. Vänd därefter försiktigt ner majonäsen.
4. Fördela skummet över raden/raderna med annanas och kassler och avsluta med att pudra lite cayennepeppar ovanpå.
5. Sätt in formen i ugnen i 200 grader ca 20 minuter, servera med ris.
Rösti och kalkonbacon
Idag är en sådan dag som jag absolut inte orkade vara kreativ i köket. Balansräkningar och konteringsrutor snurrar runt i huvudet- för imorgon är det tentadags! Den här terminen läser jag ekonomi som är en del i min utbildning, och till våren går jag tillbaka till att läsa de- för mig- mer intressanta ämnena igen. Men åter till dagens mat. När jag inte riktigt vet vad jag är sugen på och inte riktigt orkar, brukar jag slänga ihop en stor sallad rösti (brukar faktiskt fuska och köpa färdig rösti, felix klassiska rösti. Det är lite skämsmat för mig..Det och oxpytt. Usch vad jag skäms nu.) Men, idag hade jag inga rösti hemma och därför gjorde jag egna. Super enkelt egentligen, skala potatis, riva potatis och steka. Upptill det hade jag min stora blandade sallad som man kan slänga i precis vad man känner för, och en enkel vitlöksdressing på gräddfil, vitlök, salt och peppar.
Idag innehöll min sallad:
- Rå morot
- Romansallad
- Gurka
- Cocktailtomater
- Stjälkselleri
- Charlottenlök
- Paprika
- Råa champinjoner
- Kalkonbacon
Vanligtvis älskar jag att ha kidneybönor i, men dom saknades i skafferiet, så det fick bli utan.
Så var det det där med kalkonbacon! En ny upptäckt. Nu när alla i min familj går på viktväktarna (utom Findus och Ernst då) så har man fått lära sig att skära ner på kalorierna, och ett smart sätt att göra det är att välja kalkonbacon istället för vanligt bacon. När man steker vanligt bacon kanske ni har märkt att det krymper oerhört mycket, kalkonbacon innehåller i stort sett inget fett och krymper inte alls, och i min smak är det faktiskt mycket godare. Kan varmt rekommenderas!
Så var det det där med kalkonbacon! En ny upptäckt. Nu när alla i min familj går på viktväktarna (utom Findus och Ernst då) så har man fått lära sig att skära ner på kalorierna, och ett smart sätt att göra det är att välja kalkonbacon istället för vanligt bacon. När man steker vanligt bacon kanske ni har märkt att det krymper oerhört mycket, kalkonbacon innehåller i stort sett inget fett och krymper inte alls, och i min smak är det faktiskt mycket godare. Kan varmt rekommenderas!
Nu är det dags att slå på en film och varva ner lite inför morgondagens prövning i externredovisning. Wish me luck!

Asiatisk kycklinggryta
Ikväll ska jag bjuda på ett recept från Johans mamma, en av Johans favoriter från när han var liten. Rätten heter egentligen "kryddig korvpanna på kinavis" men har under åren blivit omarbetad till en kycklinggryta. Den är riktigt god och väldigt enkel att göra. För den som tänker på kalorierna är det även en väldigt nyttig rätt. Jag är vanligtvis inte så mycket för frukt i mat, men äpplet som är i den här rätten gör verkligen hela grejen, så om ni normalt sett tänker som jag- ge det en chans innan ni skippar äpplena!
Här kommer receptet!
Kycklinggryta
4 pers.
1/3 purjolök
2 morötter
1 konservburk med böngroddar
2 äpplen (ca. 200g)
1 msk smör
1 msk curry
3 kycklingfiléer
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
2 dl vatten
Gör såhär:
1. Strimla kycklingen tunnt. Lägg i smöret i en djupare grytan och bryn kycklingen lätt. Den ska inte bli få så mycket färg.
2. Strimla morötterna i tunna stavar alternativt riv dem grovt på ett rivjärn. Skölj purjolöken noga och skär sedan i tunna halvmånar. Skala äpplena, kärna ut och skär i små tärningar. Häll av vattnet från böngroddarna och häll alla grönsakerna i pannan tillsammans med kycklingen.
3. Häll på vatten, buljongtärning, curry och soja. Låt bubbla ett par minuter så vätskan kokar in lite i kyckligen.
4. Servera grytan med ris.

Ni väljer, jag lagar
Råkar ni också ut för inspirationsbrist i kylskåpet ibland? Det gör jag! Jag brukar testa nya recept lite då och från tidningen allt om mat som jag prenummererar på visserligen, men det är inte alltid man hittar något tilltalande. Därför skulle jag vilja ha era bästa tips! Vad vill ni ha recept på? Helt enkelt, ni väljer- jag lagar!
För övrigt så vet jag att det varit dåligt med bilder sedan comebacken, men jag lovar att bättra mig till kvällen!
För övrigt så vet jag att det varit dåligt med bilder sedan comebacken, men jag lovar att bättra mig till kvällen!
Så mycket bättre
God morgon på er! Har ni också fastnat för så mycket bättre? Jag är helt fast, och det är de enda låtarna jag lyssnar på just nu! En sak som är väldigt tråkigt är att de inte talar om vad de äter!! Det är jätte fint dukat och de brukar alltid oja sig för hur gott det ser ut, men aldrig får man reda på vad som ligger på tallriken... Eftersom varje person har sin dag som ska spegla dem, är väl maten en stor del i det också. Vad vill Darin ha till middag liksom (om han nu skulle titta förbi någon gång)?
I eftermiddag ska vi prata kalkonbacon. Nu blir det skolan!
Tjing!
I eftermiddag ska vi prata kalkonbacon. Nu blir det skolan!
Tjing!