Inför helgen

Vad kan passa bättre såhär en torsdag än ett litet middagstips? Kanske ska du ha gäster och behöver lite inspiration. Jag älskar verkligen fisk och skaldjur, både att äta och laga. För två veckor sedan kände jag att vi behövde hopp om våren, så jag satte ihop en smarrig 2-rätters med räkcocktail till förrätt och smörstekt röding med potatis och morotspytt och kall citronsås, till varmrätt. Recept kommer här:
 
Festlig räkcoctail med sting

För 4 personer
 
100 gram små räkor (är räkorna stora behöver du fler om du inte vill dela på dem)
1 avokado
1/2 gurka
1/2 mango
10 cocktailtomater
1 lime
1/2 chilifrukt
2 msk hackad koriander
Ärtskott
4 sparrisar
 
Dressing, Rhode Islandsås:
3 msk majonäs
3 msk chilisås
2 msk gräddfil
1 msk cognac
salt och peppar
 
Gör såhär:
Hacka avokado, gusrka, mango och coctailtomater fint. Skala räkorna och blanda med grönsakerna. Blanda i koriander, limesaft och hackad chili. Rör om ordentligt så att allt blandar sig. Lägg röran i coctailglas och dekorera med ett par ärtskott och halverade råa sparrisar.
 
Rör ihop ingredienserna till rhode islandsåsen och klicka i coctailen, eller servera vid sidan om i ett shotglas.
 
 
Halstrad röding med pytt och kall citronsås

För 4 personer
 
600 gram rödingfilé
8 stora potatisar
4 stora morötter
2 rödlökar
Smör till stekning
Salt & Peppar
 
Citronsås:
5 dl creme fraiche
saften från 1-2 citroner
citronpeppar
1 kruka hackad dill (det går även bra med fryst dill)
 
Gör såhär:
Skär potatis och morötter i tärningar, pytt i panna-storlek är perfekt. Skär löken i tunna klyftor. Stek potatis, lök och morötter i smör tills de är mjuka och fått fin färg. Glöm inte salta. Häll pytten i en form och in i ugnen på 175 grader.
 
Dela fisken i portionsbitar, salta och peppra ovansidan. Lägg fisken med skinnsidan ner i en het panna med smör. Låt fisken steka tills innertemperaturen än ca 55 grader, eller tills du ser att köttets koncistens har blivit fast.
 
Rör ihop creme fraiche och citronsaft. Testa dig fram hur syrlig du vill ha den. Tillsätt citronpeppar och den hackade dillen.
 
Servera pytten med den nystekta rödingen och citronsåsen. Toppa gärna med ärtskott.
 
 
Lycka till och smaklig spis!
 
 
 

I've been thinking...

Okej, då drar vi igång igen! Mitt 2014 slutade i 3 veckors förkylning, intensivt julaftonsfirande, jobb och en fantastiskt festlig nyårsafton. Därav fick bloggen lov att ta en liten paus.
Och så var vi då inne i 2015. Året då jag ska bli fru. Så galet, men så fantastiskt! Johan och jag har varit ihop i dryga 8 år nu, och för att spendera så många år ihop, och dessutom bestämma sig för att spendera resten av livet ihop, måste man dels ha roligt ihop, och dessutom ha många gemensamma intressen. Johan och jag har väldigt roligt ihop, och vi har framför allt en mycket stort gemensamt i intresse i mat!
 
Varför inleder jag då årets första inlägg med detta? Jo, som rubriken antyder har jag funderat lite. Tack vare vårt stora gemensamma intresse för att äta och laga mat, så är vi duktiga på att turas om att göra mat. Som ni förstår kan det då ibland ställa till lite problem för mig när jag ska blogga. Jag kan ju inte lägga upp bilder på mat som Johan har lagat och skriva att jag själv har gjort den. Just därför har vi tillsammans kommit fram till att vi helt enkelt behöver en gemensam blogg! Yes! Jag har därför skaffat oss ett helt nytt domän där vi inom kort kommer att börja blogga tillsammans (jag kommer informera er när det är igång)! I samband med detta tänker jag mig att vi behöver lite nya fräscha idéer. Eftersom ingen här inne verkar så sugen på att kommentera inläggen, får jag helt enkelt famla i blindo och hoppas på att ingen misstycker! (Protester eller hurra-rop mottages tacksamt ;) )
 
Idéer som vi tänker oss till den nya bloggen är så klart att fortsätta skriva om maten vi lagar. Vi tänker oss också att vi ska skriva om upplevelser i samband med restaurangbesök, kanske till och med betygsättning. OCH. Sedan tänkte jag att vi skulle starta upp en liten vin-skola! Jag tänker mig att vi kan ta oss igenom lite vin-provningstekniker, lite om hur vin blir vin och reda ut en del kluriga begrepp.
 
Hoppas att det låter spännande, och att ni vill hänga med oss!
 
Here's to change! :)

RSS 2.0